Cel putin un jaf a avut loc in fiecare luna a acestui an, la case de schimb valutar si de amanet sau la sucursale ale unor banci, in pofida controalelor facute de politisti la astfel de unitati, in privinta modului de asigurare a pazei. In multe dintre cazuri atacatorii nu au fost inca prinsi.
• In 24 ianuarie, o casa de schimb valutar din Constanta a fost jefuita , fiind furata suma de aproximativ 10.000 de euro, dupa ce mai multe persoane mascate au atacat-o cu o sabie artizanala pe casiera unitatii. Atacatorii, care purtau pe cap glugi si aveau fetele acoperite cu fulare, au spart usa de acces catre casiera si au lovit-o pe aceasta in cap cu o sabie artizanala, fara tais. Ei au luat din casa de bani, care era deschisa, aproximativ 10.000 de euro, iar apoi au fugit.
• In 29 ianuarie, s-a inregistrat un atac armat la o casa de schimb valutar din Brasov , in urma caruia au murit doua persoane, politistii brasoveni considerand ca acesta este "cel mai complex eveniment din cazuistica ultimilor 20 de ani". Potrivit unor martori, incidentul s-a produs in momentul in care o angajata a casei de schimb valutar care ar fi avut asupra sa bani a iesit din unitate, vrand sa urce intr-o masina. In acel moment, un barbat inarmat a atacat-o, tragand mai multe focuri de arma inspre autoturism. Un barbat care a sarit in ajutorul angajatilor casei de schimb valutar impuscati in fata unitatii a murit in atac. Si unul dintre angajatii unitatii a murit dupa atac, iar celalalt a fost ranit grav, ramanand fara un ochi. Agresorul a reusit, prin violenta, sa ia o geanta cu bani, pe care ulterior a abandonat-o pe strada, dupa care a fugit de la locul faptei. In acest caz, a fost retinut Serghei Gorbunov.
• La jumatatea lunii februarie, doua persoane inarmate care purtau cagule au intrat intr-o filiala a Bancii Transilvania din cartierul Manastur din Cluj-Napoca, i-au lovit pe paznic si pe o casiera si au furat banii din casierie - 246.000 de lei. In urma jafului armat de la Cluj, ministrul Internelor, Dan Nica, declara ca este inadmisibil ca o banca sa fie jefuita mai usor decat o toneta din piata si spunea ca acest lucru denota indolenta bancilor.
• In 2 mai, o casa de schimb valutar din centrul municipiului Galati, de pe strada Brailei, a fost jefuita de doi indivizi mascati care au amenintat-o pe casiera cu pistolul, dupa care au furat in jur de 15.000 de lei noi si au disparut, fara sa raneasca pe cineva. Unul dintre atacatori a fost arestat preventiv, pentru cel de-al doilea fiind emis mandat de arestare in lipsa. Ancheta in acest caz a urmarit si identificarea celui de-al treilea tanar implicat, care i-ar fi transportat pe cei doi autori cu masina, dupa comiterea jafului.
• La sfarsitul lunii iunie, doua persoane mascate au intrat intr-o sucursala a Bancii Carpatica, aflata in zona Casei de Cultura din municipiul Constanta, si au furat, sub amenintarea armelor, 80.000 de lei, atacul durand in jur de un minut. Cei doi atacatori au plecat cu banii din casieria unitatii fara sa raneasca vreo persoana din incinta bancii. In momentul atacului, in interiorul sucursalei bancare se afla si un agent de paza, insa acesta nu a putut reactiona imediat.
• In 3 iulie, doua persoane inarmate cu o sabie si care purtau cagule pe fata au patruns intr-un magazin de bijuterii din Navodari, unde i-au amenintat pe angajati si de unde au furat bijuterii in valoare de 15.000 de lei, dupa care au fugit.
• La sfarsitul lunii iulie, doi tineri au patruns intr-o casa de amanet din municipiul Constanta, de unde au furat 11.000 de lei si mai multe bijuterii din aur, vanzatoarea spunandu-le politistilor ca unul dintre ei ar fi avut in mana un pistol, iar ea s-a speriat si s-a ascuns intr-o dependinta a imobilului. Tinerii au patruns in imobil si au fortat usa metalica de acces in camera in care se aflau banii si bunurile, iar vanzatoarea s-a speriat si nu a mai apucat sa apese butonul de panica pentru a anunta firma de paza a societatii. Femeia s-a ascuns intr-o dependinta, iar cei doi au reusit sa intre in camera cu bunuri si sa fure suma de 11.000 de lei, precum si mai multe bijuterii din aur. Jaful a durat cel mult doua minute.
• In 4 august, un jaf armat a avut loc la o casa de schimb valutar apartinand Automobil Clubul Roman (ACR) Bucuresti din centrul municipiului Targoviste, unde un barbat l-a amenintat cu un pistol pe casier, dupa care a fugit cu suma de aproximativ 40.000 de lei. Potrivit reprezentantilor Politiei Judetene Dambovita, un barbat care avea fata acoperita partial cu o sapca a intrat in sediul casei de schimb valutar, unde a avut o discutie cu casierul, un tanar de 26 de ani, iar in momentul in care acesta s-a intors cu spatele barbatul a scos un pistol. El a inceput sa-l ameninte pe casier si i-a intins o punga goala, somandu-l sa puna acolo toti banii pe care ii are in unitate. Tanarul s-a conformat si i-a dat atacatorului banii, respectiv 40.000 de lei.
• In 19 august, doua persoane mascate si inarmate au patruns intr-o casa de schimb valutar din apropierea garii din municipiul Constanta, de unde, sub amenintarea armelor, au obligat-o pe casiera sa le dea 40.000 de lei, dupa care au fugit. Cele doua persoane mascate au patruns in incinta casei de schimb valutar si, dupa ce au spart geamul de la ghiseu, au indreptat spre vanzatoare un pistol si un cutit, amenintand-o cu moartea daca nu le da banii.
• In 21 august, un barbat inarmat cu o sabie a jefuit o benzinarie din localitatea hunedoreana Dobra, dupa ce a amenintat-o pe vanzatoare si a plecat cu 15.000 de lei, fara ca femeia sa fie ranita. Politistii spun ca barbatul avea sabia ascunsa intr-o husa de pescuit si a scos-o doar in momentul in care era singur cu vanzatoarea, amenintand-o pe aceasta ca sa poata lua banii. La zece zile de la producerea jafului, atacatorul a fost prins de politisti, la un motel de la iesirea din Deva, pe marginea DN 7. Acesta este recidivist si a petrecut peste 15 ani la inchisoare pentru infractiuni violente, talharie, viol si furt. El fusese eliberat in urma cu cateva luni din Penitenciarul Barcea Marea din Hunedoara.
• In 2 septembrie, o tentativa de jaf armat a avut loc la o sucursala a Bancii Romane pentru Dezvoltare, situata pe strada Vlahuta din municipiul Brasov, unde o persoana inarmata cu un pistol l-a amenintat pe agentul de paza al sucursalei BRD. Atacatorul nu a apucat insa sa intre in incinta BRD, ci a fugit de la locul faptei.
• Penultimul jaf a avut loc luni, 14 septembrie, cand patru indivizi mascati cu cagule si inarmati cu pistoale si sabii au atacat personalul unui magazin de bijuterii si ai unei case de amanet din centrul municipiului Calarasi, furand opt kilogramde de bijuterii. Potrivit reprezentantilor Politiei Judetene Calarasi, barbatii au intrat in incapere si l-au lovit pe angajatul magazinului de bijuterii si casei de amanet, somandu-l sa le dea banii si bijuteriile aflate in incinta, iar in acel moment acesta a apasat butonul de panica. Ulterior, la cateva secunde, dintr-o alta incapere din spate a aparut administratorul casei de amanet, care a tras in cei patru indivizi cu o pusca cu alice, ranindu-l pe unul dintre barbati, care a scapat pistolul din mana. Atacatorii au fugit de la locul faptei cu un autoturism BMW cu numere de inmatriculare de Polonia.
• Ultimul jaf a avut loc pe 15 septembrie, in judetul Maramures, pe DN18, in Pasul Gutai. Jaful pare sa fie scos din filme: o masina blindata de transport valori a fost golita de 280.000 de lei, marti dimineata. Atacul a avut loc in jurul orei 7.20, pe DN 18, in Pasul Gutai, intr-o zona muntoasa. Atacatorii au furat din masina de transport valori 280.000 de lei, din care 40.000 de lei au fost gasiti intr-un autoturism abandonat de hoti. Atacatorii au fost vazuti pe marginea soselei, imbracati in uniforme kaki si veste reflectorizante. Ei au cerut documentele masinii si ale soferului, iar cand agentul de transport valori a coborat pentru a prezenta actele a fost amenintat cu un pistol mitraliera, iar intreg echipajul, format din trei membri (soferul, insotitorul si casierul), a fost fortat sa predea armamentul si valorile transportate. Valoarea jafului : un million de dolari.