Fraudele realizate in special cu carduri false au ajuns la un nivel ingrijorator. Oficialii celei mai mari banci din sistem ii indeamna pe reprezentantii celorlalte institutii de credit sa introduca in circulatie cat mai rapid cardurile cu cip, acestea fiind instrumente ce asigura o securitate sporita tranzactiilor.
Directorul executiv al Directiei depozite si dezvoltare produse retail a Bancii Comerciale Romane (BCR), Ion Matei, a declarat ieri ca "zilnic sute si sute de milioane de lei (vechi - n. red.) sunt sustrase din bancomatele BCR". Potrivit lui Matei, cea mai mare frauda inregistrata pana acum numai in reteaua Bancii Comerciale este de aproximativ 500 de milioane de lei vechi. Reprezentantul celei mai mari institutii de credit din Romania a indemnat toate bancile sa introduca instrumente de plata cu cip.
"In urmatorii doi, maximum trei ani, ar trebui ca toate bancile sa treaca la cardurile cu cip pentru ca altfel va disparea increderea in securitatea sistemului bancar", a adaugat Matei. El a mai aratat ca in fiecare zi in bancomantele BCR angajatii gasesc cel putin 10-20 de carduri false, blocate in urma unor incercari de fraudare.
"Trebuie spus ca nu toate aceste incercari de fraudare au succes", a mai afirmat reprezentantul BCR. Acesta a mai spus ca metodele de fraudare a cardurilor cu banda magnetica au evoluat, accesul la diverse echipamente pentru obtinerea datelor de identificare fiind facil si la costuri reduse. "Practic, un cititor de banda magnetica poate fi achizitionat cu o suma de pana la zece dolari. Nu de mult am fost abordat in centrul Capitalei de un individ care mi-a oferit spre vanzare un astfel de dispozitiv", a mai explicat Matei.

Solutia - Smart card

In aprilie 2005, BCR a fost prima institutie de credit care a acceptat carduri cu cip pe piata romaneasca, iar in urma cu patru luni, Procredit Bank Romania a devenit primul emitent al unor astfel de instrumente de plata. In acest an, speriate sau nu (inca) de nivelul ridicat al fraudelor, mai multe banci au intentia de a trece la smart carduri. Potrivit reprezentantului VISA International CEMEA, Catalin Cretu, mai multe banci se pregatesc sa lanseze carduri cu cip in cursul acestui an.
Cretu a explicat ca aceste instrumente asigura o securitate sporita tranzactiilor si permit dezvoltarea unor programe de fidelizare a clientilor si a partenerilor de afaceri. Astfel, acest tip de carduri are posibilitati de stocare si procesare semnificativ mai mari fata de cardul traditional cu banda magnetica si permite stocarea mai sigura a informatiei.
Un alt avantaj al tehnologiei cipului consta in faptul ca permite executarea tranzactiilor fara a lua contact cu banca emitenta, pentru autorizarea platii, situatie care permite bancilor sa-si reduca cheltuielile legate de serviciile de telecomunicatii, in conditiile mentinerii sigurantei platilor.
Datele VISA arata ca la nivel mondial existau la finele lui 2005 peste 175 de milioane de carduri cu cip.
Reprezentantul VISA, dar si cel al MasterCard au mai declarat ieri ca viitorul in carduri inseamna carduri cu sunete, cu mirosuri sau carduri cu baterie.