Viziunile bancherilor asupra evolutiei monedei nationale in raport cu euro sunt surprinzator de asemanatoare. Daca saptamana trecuta, presedintele Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila, spunea ca la sfarsitul anului euro va fi egal cu 3,4 lei, ieri, Florin Catu, economistul-sef al ING Bank Romania, a declarat ca anticipeaza pentru exact acelasi moment o valoare a monedei unice europene de 3,45 lei. Potrivit lui Catu, leul isi va pastra tendinta de apreciere cel putin pentru urmatorii doi ani. "Bineinteles ca estimarile pe termen scurt depind si de interventiile bancii centrale in piata. In prezent, vad cursul de la sfarsitul anului la 3,45 lei/euro", a adaugat economistul ING. Acesta a mai spus ca rata inflatiei se va situa la sfarsitul lui 2006 la 7,3%, fiind posibila o scadere spre 6,5% numai in conditiile unei aprecieri rapide si substantiale a monedei nationale. Pe de alta parte insa, in viziunea analistului, aprecierea leului se va stopa in a doua jumatate a anului, pe fondul unei cereri mai ridicate pe partea de importuri si descresterii fluxurilor de capital extern.
"Chiar dupa anuntul privind inflatia din februarie, cu un rezultat bun, s-ar putea sa vedem o incetinire a intrarilor de capital din strainatate, ceea ce va limita presiunea pe aprecierea leului", a afirmat Catu.
In ceea ce priveste cresterea economica, economistul-sef al ING a apreciat ca la finele acestui an vom inregistra o majorare a PIB cu cel mult 4%, sub nivelul estimat de autoritati.
"Nu cred ca se va depasi 4% la cresterea economica. Trebuie sa avem in vedere ca a trecut aproape un trimestru si nu s-a realizat nici o investitie in infrastructura", a explicat Catu.
Guvernul estimeaza pentru acest an o crestere economica de 6% si o inflatie de 5,5%. La randul sau, BNR si-a fixat tinta de inflatie la 5% plus sau minus un punct procentual.