Institutul Bancar Roman a declansat o ampla campanie de instruire a angajatilor din sistemul financiar-bancar in contextul pietei UE. In prezent, in sistem lucreaza aproximativ 130.000 de persoane.
Institutul Bancar Roman (IBR) a lansat ieri, si la Craiova, ciclul de conferinte intitulat "Calea spre performanta europeana", inceput anul trecut la Galati. IBR isi propune sa aduca in discutie teme de actualitate de pe piata financiar-bancara, in contextul evolutiilor cauzate de aderarea tarii noastre la UE. Institutul are in vedere organizarea de conferinte regionale si judetene, precum si pregatiri pe termen scurt pentru angajatii bancilor si ai institutiilor financiare nebancare. Partenerii locali ai IBR sunt oameni din mediul universitar si Fondul Local de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Potrivit presedintelui Consiliului de Administratie (CA) al IBR, Petru Rares, in sistemul bancar romanesc lucreaza in prezent circa 130.000 de oameni care au nevoie de instruire in conditiile schimbarii regulilor jocului pe aceasta piata si a concurentei puternice care va veni in timp foarte scurt. "27 de grupuri financiare mari si-au anuntat intentia de a veni in Romania. Reprezentantii acestor companii au notificat deja BNR ca vor deschide operatiuni in tara noastra. De asemenea, exista si cateva zeci de societati de asigurare si brokeraj care vor sa intre pe piata romaneasca, la care se adauga si cateva societati de administrare a fondurilor de pensii private. Au crescut gradul de concurenta de pe piata si riscul pierderii clientelei", a precizat Petru Rares.
Romania - piata atractiva
Presedintele IBR spune ca piata romaneasca este foarte atractiva pentru grupurile financiare straine, in conditiile in care statisticile spun ca la sfarsitul anului 2005 gradul de penetrare bancara in Romania era de doar 40%. In ultimii ani, piata bancara a cunoscut o evolutie spectaculoasa. Spre exemplu, numai anul trecut in Romania au fost deschise peste 1.100 de noi sucursale bancare, unde au fost angajate circa 7.000 de persoane. In Craiova, in prezent exista 72 de sucursale bancare, iar in Dolj - 90. In 2007, in tara este planificata deschiderea a 600-700 de noi unitati bancare, care vor angaja 2.000-3.000 de persoane. Targetul bancilor este acum reprezentat si de localitatile care au sub 50.000 de locuitori. Primul pas pe care il face IBR este sa instruiasca angajatii pentru obtinerea de performante. Astfel, un curs complet de cinci luni, certificat, ii costa pe potentialii absolventi 900 de lei. Cei care doresc sa se perfectioneze o pot face si prin invatamant la distanta. Pana acum, circa 55.000 de persoane au beneficiat de training din partea IBR.