Avand in spate o experienta de aproape 500 de ani de activitate si sucursale in peste 30 de tari din lume, Banca italiana SanPaolo a deschis o filiala si in Banie, pentru a veni in intampinarea oamenilor de afaceri care doresc sa-si dezvolte activitatea. Cu o capitalizare de zeci de miliarde de euro si aflata in plin proces de fuziune cu Banca Intesa, SanPaolo s-a impus pe piata bancara din Romania prin flexibilitate si timpul scurt de raspuns la solicitarile clientilor. 
Italienii de la SanPaolo, banca infiintata in 1563 la Torino, au deschis prima sucursala din Romania in 1996, iar in 2003 au inceput planurile de dezvoltare. Daca la inceput s-a axat preponderent catre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, acum conducerea bancii si-a indreptat atentia si catre piata de retail. In Craiova, principala tinta sunt insa societatile comerciale. "Banca SanPaolo este a treia din Italia ca importanta, iar dupa fuziunea cu Banca Intesa, noua entitate va fi lider pe piata bancara italiana si a saptea in Europa, cu o capitalizare bursiera de 70 de miliarde de euro. Din iulie, cand am inaugurat filiala din Craiova, am primit solicitari de la mai multe firme care vor sa colaboreze cu noi", a declarat Marco Capellini, directorul general al SanPaolo IMI Bank Romania.
In prezent, banca a deschis 32 de sucursale in tara, dar intentioneaza ca pana in 2008 numarul acestora sa creasca la 75. "Am planificat 30 de milioane de euro pentru extindere. Modelul nostru il urmeaza pe cel italian: cate o sucursala mare in judet, plus alte trei - patru mai mici. Romania s-a schimbat mult in bine in ultimii ani, iar potentialul este mare. Toti vor sa investeasca aici, iar asta nu se datoreaza aderarii la Uniunea Europeana. Romania ar fi o piata interesanta si daca nu ar adera. Cel putin piata de retail este fantastica. Aceasta tara va fi o surpriza pentru Europa", crede directorul general al SaoPaolo Romania.
Sistemul bancar se va schimba
Pe o piata bancara care concureaza de multe ori cu suratele ei din UE, SanPaolo vrea sa castige pana in 2010 o cota de 3%, iar dupa fuziunea cu Banca Intesa tinta va fi revizuita. Inceputul nu a fost usor, dar flexibilitatea in management a ajutat banca sa se adapteze specificului pietei locale. In ciuda dezvoltarii sistemului bancar autohton, Marco Capellini crede ca mai sunt lucruri care trebuie schimbate. "In Italia nu sunt asa de stricte regulile de creditare. Cadrul legislativ actual din Romania nu da libertate totala firmelor. Aici o firma noua pleaca de la un anumit nivel de risc, ceea ce presupune constituirea de provizioane, deci costuri mai mari pentru banca. Asta nu se intampla in Italia. Sistemul bancar se va schimba insa", a spus Marco Capellini.
Accentul pe angajatii romani
Pentru a intelege prefect mersul lucrurilor in sistemul bancar, conducerea Bancii SanPaolo Romania a decis ca majoritatea managerilor sa fie romani. "Avem 407 angajati la nivel national, dar numarul lor va depasi o mie, deoarece deschidem o sucursala in fiecare luna. Doar cinci manageri sunt italieni, restul sunt romani", a mai spus Capellini. Pentru o mai buna intelegere a sistemului de lucru si a filosofiei bancii, angajatii din Romania merg frecvent in Italia pentru instruire, asa cum s-a intamplat in ultimii trei ani, cand 50 de persoane s-au scolit in Italia. In alte cazuri, italienii sunt cei care vin in Romania, pentru ca lucruri noi se pot invata tot timpul. In viitor, resursele umane ale bancii vor beneficia tot mai mult de aportul romanilor. "Competentele locale trebuie dezvoltate", a recunoscut directorul SanPaolo Romania.