Banca centrala a oprit ieri caderea libera a monedei europene printr-o interventie pe piata valutara, care a ridicat cursul de referinta cu 1.223 de unitati, pana la 36.738 de lei pentru un euro, ceea ce reprezinta o depreciere a monedei nationale cu 3,44%. Dealerii bancari spun ca ar trebui sa ne obisnuim cu un astfel de curs doar cateva zile, pentru ca tendinta de apreciere a leului va fi reluata. Asta, evident, daca nu intervine iar BNR.
Initial, in primele momente ale sedintei de ieri, moneda europeana a atins un minimum de 34.700 de lei, nivel la care BNR a intervenit in piata si a inceput sa cumpere surplusul de valuta de pe piata. Dupa estimarile dealerilor bancari, Banca Nationala a cumparat peste 100 de milioane de euro.
Potrivit dealerilor, suma cumparata de banca centrala de pe piata nu este foarte mare, scopul fiind acela de a “corecta“ cursul valutar.
“Interventia bancii centrale a insemnat doar o corectie la ceea ce s-a intamplat ieri (cand euro a fost cotat la doar 35.515 lei, iar dolarul la 27.385 de lei - n.red.), pentru a opri caderea libera a monedei europene si a dolarului. Este clar ca ritmul de apreciere a leului a fost mult prea rapid“, explica dealerul unei banci.

In februarie, leul a castigat cate 5% fata de euro si dolar

De altfel, doar in februarie, leul a castigat peste cinci procente in fata euro si cinci procente in raport cu dolarul. Astfel, in urma interventiei BNR, moneda europeana a castigat 1.223 de unitati, ajungand pana la 36.738 de lei, ceea ce inseamna o depreciere a leului cu 3,44%.
Si dolarul a castigat aproape 1.000 de lei, reprezentand o apreciere a monedei americane cu 3,34%. Pentru dolar, banca centrala a publicat un curs de referinta de 28.301 lei. Cotatia maxima a monedei europene pe piata interbancara a fost de 37.400 de lei. In aceste conditii, variatia euro intr-o singura sedinta a atins 7,78 de puncte procentuale.

Fara BNR, moneda europeana ar fi fost cotata sub 34.000 de lei

In cazul in care banca centrala n-ar fi intervenit ieri pe piata, moneda europeana ar fi fost cotata la 34.000-33.800 de lei, spun dealerii bancari.
Tot ei spun ca, in cazul in care BNR nu va mai interveni, in cateva zile se va relua iar tendinta de apreciere a monedei nationale.
De altfel, analistii economici au preconizat o interventie a bancii centrale pentru ca euro sa recupereze o parte din pierderea inregistrata in ultimele sedinte.
Pe de alta parte insa, in cazul in care vor incepe si importatorii sa cumpere valuta, trendul s-ar putea inversa. “Trebuie sa ne obisnuim cu o piata volatila pe ambele parti. Adica ne putem astepta atat la cresteri ale cursului valutar, cat si la scaderi“, conchide un dealer bancar.
Cu toate acestea, bancherii ne sfatuiesc sa economisim tot in lei, asta in cazul in care vrem castiguri sigure.