Ieri s-a oficializat prima sedinta de tranzactionare la BVB a bondurilor (obligatiunilor) emise de Banca Mondiala (BM). Michael Bennett crede ca prin acest pas vor fi atrasi si alti emitenti internationali pentru finantarea operatiunilor prin intermediul BVB.
In plus, BM va lansa in Romania alte emisiuni de obligatiuni in functie de cererea pietei, a mai spus oficialul bancii. O noua emisiune de astfel de bonduri este necesara in opinia vicepresedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Paul Miclaus.
Aceasta pentru ca cei care vor cumpara obligatiunile, emise acum de BM, le vor tezauriza, in mare masura, considera oficialul CNVM. ßi reprezentantul Bancii Mondiale admite ca investitorii vor prefera sa pastreze bondurile si, prin urmare, tranzactiile cu acestea vor fi reduse.
Motivul netranzactionarii intense a titlurilor BM este ca "investitorii in acest tip de plasament nu sunt agresivi", ne-a explicat Marius Plugaru, directorul general al companiei de intermedieri financiare Iebatrust.
Acestia prefera un castig sigur, cu riscuri mai mici.
"Cei care investesc in obligatiuni sunt de regula clientii bancilor emitente sau divizii ale acestora si fondurile de investitii", a mai precizat Plugaru. Iar acestia "nu ar vinde bondurile decat daca ar avea probleme de cash-flow (n.r. - lichiditate) sau daca ar gasi sa investeasca in alte obligatiuni mai atractive", considera directorul Iebatrust.

Obligatiunile BM prind la romani

Din datele BM rezulta ca peste trei sferturi (77%) dintre bonduri au fost subscrise de investitori romani, care au plasat peste 404 milioane de lei in emisiunea de 525 de milioane de lei lansata de institutie. Reamintim ca oferta initiala a fost suprasubscrisa cu 21% si ca titlurile, notate cu calificativul "AAA", au o scadenta de trei ani. Mai trebuie spus ca aceasta este prima emisiune in lei a unei institutii financiare internationale lansata in Romania.
Pana acum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat ca intentioneaza de asemenea sa emita obligatiuni in lei pentru contravaloarea a 50 de milioane de dolari in 2007.