Un articol pe cat de rau-intentionat, pe atat de lipsit de argumente, publicat in ziarul a€žZiuaa€œ din 4 noiembrie 2005, incearca sa improaste cu noroi Grupul de firme European Drinks, unul dintre cele mai puternice si mai respectate grupuri industriale din Romania si din Europa.

Prin speculatii tendentioase, bazate pe denaturarea grosolana a unor date sintetice preluate de pe siteul Ministerului de Finante, autorul articolului sustine ca grupul European Drinks ar avea datorii exorbitante la bugetul statului, datorii a caror neachitare s-ar petrece cu complicitatea unor inalti functionari ai ANAF, ba chiar cu acordul tacit al presedintelui Traian Basescu.
Mai mult, intr-un adevarat delir, preluat, parca, de la partenerii de injuraturi de la a€žRomania Marea€œ, semnatarul prostiilor amintite sustine nici mai mult, nici mai putin ca, pentru a-si apara interesele, proprietarii puternicului grup industrial European Drinks, domnii Ioan Micula si Viorel Micula, ar pune la cale a€žun plan de preluare a puterii politice in caz de anticipate sau in 2008a€œ! Ca interesele de moment sau pe termen mai lung ale grupului de afaceristi din spatele ziarului a€žZiuaa€œ presupun lansarea de fumigene pentru distragerea atentiei opiniei publice de la situatii cu adevarat incalcite, in care se zbat oameni de afaceri din acel grup, e un fapt ce poate parea, pana la un punct, de inteles. Cu totul de neinteles ramane insa maniera absolut penibila in care niste a€žprofesionisti ai manipulariia€œ, cum se vorbeste, in taina, despre cei de la a€žZiuaa€œ, au abordat, in cazul de fata, jocul. Un a€žjoca€œ cu schema prost gandita si care se bazeaza pe trei premise gresite: false datorii la buget, cifre transferate dintr-un bilant in altul, aberanta presupunere conform careia proprietarii grupului ar urzi a€žplanuri de preluare a puterii politice in caz de anticipate sau in 2008a€œ. Sa le analizam pe rand.

Grupul European Drinks nu are datorii la buget

Faptul ca Grupul European Drinks nu are datorii neachitate la bugetul consolidat al statului este extrem de simplu de dovedit. O demonstreaza, inainte de toate, certificatele de atestare fiscala (foto) eliberate lunar de Directiile generale ale finantelor publice judetene pe raza carora firmele componente isi desfasoara activitatea, in care se scrie negru pe alb ca nici una dintre firmele grupului a€žnu figureaza cu obligatii neachitatea€œ la buget.
Faptul este dovedit in acelasi timp de neafisarea numelui acestor companii pe lista datornicilor bugetari, postata pe aceeasi pagina electronica a Ministerului de Finante si, in plus, confirmat direct reporterilor nostri de catre reprezentanti ai ANAF.
Rea-credinta sau prostie in confundarea listelor?
De unde provin totusi cifrele pe care incropitorul de randuri strambe de la a€žZiuaa€œ le foloseste ca argument pentru sustinerea minciunilor sale? O navigare simpla pe acelasi site al Ministerului de Finante ne conduce la pagina cu datorii generale ale firmelor din cadrul grupului, datorii generale care, departe de a se confunda cu datoriile catre bugetul statului, se refera (o stie orice student la ßtiinte economice) la acele datorii catre unii parteneri de afaceri, credite bancare etc.
çn cazul de fata, cifrele amintite se refera la datoriile care apar in mod firesc in procesul de productie si distributie a marfii in interiorul unui grup de firme. Iar in interiorul unui grup ca European Drinks, pozitionat pe locul 6 in Europa, se vehiculeaza zilnic sume ce pot parea unor neaveniti precum semnatarul articolului din a€žZiuaa€œ fabuloase.
Pe fond insa, este vorba doar de obligatii contractuale inter-grup ce urmeaza a fi onorate in limite de timp bine definite (stocurile de marfa, din marile orase, spre exemplu, ating valori de peste 1.000 de miliarde de lei pe luna, iar achitarea lor catre producator poate dura si sase luni, acumulandu-se in acest fel datorii ce par, pentru unii, uriase; ele sunt insa onorate riguros, conform obligatiilor contractuale.
Pe de alta parte, la fel de firesc este ca un grup de marimea lui European Drinks sa angajeze pe termen mediu si lung (circa 6-7 ani) credite bancare de marimea a cateva sute de milioane de euro, ceea ce s-ar traduce in lei la cateva mii de miliarde. Este vorba insa de imprumuturi legale si nicidecum angajate, asemenea altor pretinsi seriosi oameni de afaceri, prin presiuni politice ori santaje de orice fel.
Din ce motiv, asadar, se straduieste a€žZiuaa€œ, sub semnatura unui neica-nimeni, sa ne faca sa credem ca datoriile curente ale unor firme in interiorul unuia dintre primele mari grupuri industriale din Europa sunt acelasi lucru cu datoriile catre bugetul statului? Raspunsul nu poate fi ales decat dintre rea-credinta sau prostie. Sau, fapt mai rar intalnit, din insumarea paguboasa a celor doua.

a€žConspiratii politicea€œ cu cetateni suedezi!

Cat despre aberanta idee a deconspirarii unor urzeli politice prin care proprietarii grupului ar pune la cale un plan de preluare a puterii in stat, pentru a-si apara propriile interese, vehicularea ei pare de neconceput intr-un jurnal cu pretentii europene! Asta, daca nu cumva degringolada ce a cuprins cercurile sustinatoare financiar ale amintitului jurnal nu a atins periculosul nivel al scoaterii din minti! Caci numai o minte bolnava mai poate concepe in Romania anului de gratie 2005 conspiratii politice care sa duca la lovituri de stat. Oricum, pentru linistirea celor ce, neiesiti intru totul din sfera fanteziilor conspiratiste, ar putea ciuli urechea la aberatiile guralivului de la a€žZiuaa€œ, sa precizam, cu acordul domniilor lor, ca proprietarii grupului, Ioan Micula si Viorel Micula, au numai cetatenie suedeza si nu pot si nu sunt interesati sa candideze la functii politice in Romania.