Banii cotizantilor la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) se cheltuiesc cu spor pe masini de lux, secretare personale, consilieri si deplasari in strainatate. Desi indemnizatiile lunare pentru participarea la sedinta umplu buzunarele celor din conducerea CCIR cu sume intre 1.500 si 2.000 de lei, pentru o deplasare in strainatate se castiga pana la 2.000-3.000 de euro. Pentru un asemenea "ciolan", multi ar cauta cu orice pret sa ramana in functie.

Lupta pentru functiile de conducere din cadrul CCIR are la baza motivatii pur materiale, sustin "disidentii" Camerei. Astfel, desi indemnizatia pentru o sedinta, care are loc lunar, este de doar 2.000 de lei, presedintele CCIR primeste in jur de 2.000-3.000 de euro pentru o singura deplasare in strainatate, ne-a declarat Mihail Vlasov (foto), vicepresedinte CCIR. Iar din cele "565 de zile de cand a preluat in mod fortat conducerea Camerei, peste doua treimi (n.r - 376 de zile) Babiuc le-a petrecut in strainatate", mentioneaza Vlasov. In plus, pe langa diurna si indemnizatie, acesta mai beneficiaza, ca si ceilalti membri din conducerea CCIR, de secretara personala, autoturism, telefon si alte avantaje. Asa se explica indarjirea cu care Victor Babiuc isi apara scaunul.
Vlasov si gruparea care se impotriveste actualei conduceri sustin ca posturile din fruntea CCIR ar trebui sa fie unele onorifice, adica neremunerate. ßi, cu toate ca in adunarea generala din 3 august s-a votat ca aceste posturi sa nu mai fie salarizate, dupa ce grupul celor 26 de camere a parasit sala in semn de protest, s-a revotat aceasta propunere. Initial, propunerea fusese adoptata cu majoritate de voturi, unicul care s-a opus fiind Aurel Veiner, membru onorific. Dupa plecarea celor 26, Mihai Daraban, presedintele Camerei teritoriale Constanta, a reluat discutia si a propus ca posturile sa fie totusi platite, ceea ce s-a si votat, insa fara sa existe cvorum, mai spune Vlasov. Acest lucru arata ca marul discordiei din spatele tuturor luptelor este banul.
In goana dupa "ciolan" se afla doar acolitii actualului presedinte. Acesta este motivul pentru care Babiuc nu agreeaza ca in Comitetul de Conducere al CCIR sa fie presedinti de Camere puternici. ßi asta pentru ca oameni de afaceri importanti, precum cei care reprezinta Sibiul, Brasovul, Bihorul, Buzaul si Aradul, nu pot fi mituiti, au explicat reprezentantii unor Camere teritoriale ale CCIR.
Instanta va decide ce e legal sau nu
In ceea ce priveste alegerile din 3 august de la CCIR, reamintim ca un grup format din 26 de Camere teritoriale a parasit sala in semn de protest si s-a adresat Judecatoriei Sectorului 3. Asta pentru ca "am trait un ritual al umilintei, am fost calcati in picioare, mai era putin si ne luau la bataie", argumenta Vlasov intr-o emisiune difuzata la OTV.
El a mai precizat ca a depus plangeri impotriva lui Victor Babiuc, ßeuleanu, Dimitriu si Iacobescu, pe motiv ca acestia au venit cu imputerniciri false pentru a-si asigura inca un mandat in conducerea Camerei si deci toate avantajele mentionate mai sus. Mai mult, pe langa faptul ca nu era cvorumul necesar pentru a fi ales, Babiuc nici nu intrunea conditiile necesare ca sa fie presedinte, explica Vlasov. Aceasta deoarece, potrivit statutului, poate fi ales in functia de presedinte doar cel care este fie membru individual (comerciant), membru colectiv (presedintele unei organizatii patronale sau asociatii profesionale) sau membru onorific (validat pe lista cu cel putin doi ani in urma). Iar Babiuc este presedintele Curtii de Arbitraj, adica are o functie care echivaleaza cu cea a unui sef de departament, neavand calitatea de membru, afirma Vlasov.
Tot in instanta se va decide daca adunarea generala din 3 august a fost in conformitate cu statutul CCIR. Maine este termenul pana la care se asteapta o decizie cu privire la suspendarea hotararilor luate in acea sedinta, urmand ca pana la 6 septembrie sa se stabileasca nulitatea lor, a mai spus vicepresedintele CCIR. Acesta este decis sa mearga mai departe, in instantele superioare, daca nu va avea castig de cauza.