Castigurile anuale ale avocatilor si notarilor publici doljeni se ridica la cel putin 11 milioane de euro, indica estimarile din piata. Asimilate in cadrul profesiilor liberale, avocatura si notariatul aduc profituri frumoase pentru cine le practica. De la aceste categorii fiscul incaseaza si cele mai consistente impozite la nivel individual.
In judetul Dolj exista circa 550 de avocati, dupa cum ne-a precizat presedintele Baroului Dolj, Anton Plesea. Acesta spune ca totusi avocatii nu realizeaza venituri asa cum ar trebui, precizand ca pot exista diferente mari de castiguri in randul acestei profesii. "Un avocat bun poate castiga 70-80 de milioane de lei pe luna, dar nu toti avocatii buni castiga bine. Ei sunt inregistrati la fisc si platesc impozit de 16% din venituri. La aceasta se adauga taxele platite la barou, precum si contributiile la casa de pensii", a declarat Plesea. Potrivit directorului executiv al fiscului doljean, Mihai Antonescu, toti avocatii isi platesc impozitele in sistem real, adica 16% din castigurile ramase dupa ce isi achita toate cheltuielile. Cu toate ca este o meserie bine platita, avocatura are si ea parte de convulsii. Spre exemplu, in urma cu o saptamana avocatii s-au aflat in greva, pe care au suspendat-o pana pe 11 noiembrie. In primul rand, avocatii sunt nemultumiti ca se incearca infiintarea unui barou paralel, de catre cei deranjati de actuala stare de lucruri. A doua se refera la cateva prevederi ale Codului Penal, cu care avocatii nu sunt de acord.
"Noi nu am fost consultati atunci cand s-au elaborat modificarile. In primul rand, este o prevedere care da dreptul organelor de urmarire sa asculte telefoanele avocatilor. In acest fel, se incalca dreptul la aparare si confidentialitate pentru clienti. In al doilea rand, judecatorul are acum posibilitatea sa inlocuiasca avocatul ales de client cu unul din oficiu daca primul nu se prezinta la proces", a mai spus Anton Plesea, decanul Baroului Dolj. La o medie de castig de 50 de milioane de lei pe luna, avocatii ar putea aduna anual cel putin 9,4 milioane de euro.
Notarii, secretosi in privinta veniturilor
Nici veniturile notarilor nu sunt de neglijat, cu toate ca si acestia se plang de nivelul redus al castigurilor in aceasta zona a tarii. Camera Notarilor Publici Craiova are 114 membri in patru din cele cinci judete ale Olteniei (Dolj, Gorj, Olt si Mehedinti). Potrivit presedintelui Camerei, Florea Stoenescu, 45 de notari sunt numai in Dolj. Acesta a evitat sa dea o cifra estimativa a castigurilor anuale ale notarilor, multumindu-se sa spuna ca profiturile acestora inregistreaza fluctuatii foarte mari. "Castigurile depind de clientela si de circulatia si valoarea imobilelor. Unii se vaita ca nu au incasari. In unele cazuri, tranzactiile se fac prin chitante de mana, desi acest lucru nu este legal. In functie de preturile tranzactiilor imobiliare, notarii percep intre 1,5 si 3%. Atunci cand pretul este mare, procentul scade", a precizat Florea Stoenescu. Surse din piata spun insa ca profiturile lunare ale cabinetelor notariale sunt mult mai mari decat veniturile avocatilor. Sumele minime sunt de 150-200 de milioane de lei pe piata locala, urcand la sume cu adevarat uriase in orasele mai dezvoltate unde preturile tranzactiilor imobiliare au crescut ametitor (Bucuresti, Cluj, Timisoara). In aceste orase, castigurile lunare pot ajunge pana la 700-800 de milioane de lei. Notarii sustin si ei ca beneficiile nete nu sunt atat de mari precum rezulta la primul calcul. Din profitul lunar trebuie platite cheltuielile curente, salariile si darile la stat ale salariatilor, impozitul pe profit anual de 16% si o taxa de 5% din castiguri catre Camera Notarilor Publici.
Confruntand estimarile, putem spune ca practicantii celor doua profesii liberale castiga anual minim 11 milioane de euro. Adica, in mod individual, mult mai mult decat majoritatea salariatilor doljeni.