Amenzi intre 3.000 si 10.000 de lei risca primariile din judet care nu au de gind sa respecte disciplina in urbanism. Cei de la Inspectoratul Judetean in Constructii (IJC) Galati au demarat o actiune de amploare la nivelul celor 60 de comune, si nu numai. Controlul a fost dispus direct de cei de la Bucuresti, singurii carora IJC se subordoneaza. Potrivit inspectorului sef al IJC Galati, Savel Rotaru, scopul acestei actiuni a fost acela de a se verifica respectarea legii la emiterea certificatelor de urbanism, a autorizatiilor de construire, precum si daca exista un sistem de evidenta a actelor emise de autoritati. Ceea ce au gasit cei 14 inspectori care au impartit pe sectoare judetul lasa insa de dorit. Deocamdata angajatii IJC s-au limitat doar la a dispune citeva masuri de redresare a situatiei din mediul rural. "Am atentionat primariile asupra neconformitatilor constatate. Formulare-tip care sint completate gresit, precum si faptul ca nu sint utilizate date din documentatiile de urbanism atunci cind se emit acte precum un certificat de urbanism sau o autorizatie de construire, sint doar citeva dintre neregulile gasite in mediul rural", a spus Savel Rotaru.

Specialisti absenti

Completarea formularului-tip pentru certificatul de urbanism cu date din proiect, si nu cu date din planul de urbanism, necunoasterea in totalitate a cadrului legal specific de catre persoanele implicate in verificarea documentatiilor si emiterea actelor de autoritate, precum si lipsa personalului de specialitate care sa aprobe constructiile sint citeva dintre neregulile gasite in special in mediul rural, in timpul acestui control care s-a finalizat pe 30 septembrie. "Lipsa personalului de specialitate are drept efect intelegerea superficiala a prevederilor documentatiilor de urbanism si a reglementarilor aferente si implementarea greoaie a acestor prevederi in procesul emiterii actelor de autoritate", a punctat inspectorul sef al IJC, Savel Rotaru.

Absenta specialistilor isi spune cuvintul in orice domeniu. Constructiile insa reprezinta un teritoriu extrem de sensibil, daca tinem seama de faptul ca acestea adapostesc oameni.