"Discutiile" cu italienii de la Alenia Aeronautica vor continua si la inceputul lui martie, cu toate ca AVAS nu are inca o hotarare de guvern pentru negocieri oficiale. Transferul AVAS - Ministerul Economiei priveaza societatea de cele 3,3 milioane de euro nece-sare supravietuirii.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ieri ca institutia va continua privatizarea Avioane SA Craiova, cu toate ca societatea craioveana a fost preluata formal de Ministerul Economiei la inceputul acestui an. Potrivit AVAS, "comisia de negociere a analizat documentele de participare depuse de Alenia Aeronautica S.p.A. Italia", iar urmatoarea intalnire cu reprezentantii ofertantului italian va avea loc la inceputul lunii martie.
"Din corespondenta purtata pana in prezent intre AVAS si Ministerul Economiei rezulta faptul ca Ministerul Economiei a initiat un proiect de hotarare de guvern prin care se are in vedere continuarea de catre AVAS a procedurilor de privatizare la Avioane SA pana la privatizare. Actul normativ a fost deja avizat de ministerele implicate si urmeaza sa fie aprobat de executiv", se spune in comunicatul AVAS. Institutia mai sustine ca "procesul de privatizare a Avioane SA nu este blocat, etapele acestuia desfasurandu-se in mod normal, in baza calendarului agreat de parti". Cu toate acestea, hotararea de guvern prin care AVAS se poate ocupa in continuare de privatizare se lasa asteptata. "Probabil ca discutiile cu italienii sunt consultative in prezent sau chiar au de gand sa adopte hotararea", a spus directorul Avioane SA, Valentin Bernovschi. Directorul societatii a mai spus ca transferul societatii de la AVAS la ME a incurcat total lucrurile. Societatea cere de la stat 3,3 milioane de euro pentru a putea supravietui inca sase luni, dar nu poate accesa banii. "AVAS a promovat HG nr. 206/2008 si puteam accesa aceste fonduri. Cum insa am fost transferati la ME, trebuie ca si ministerul sa solicite o HG, care nu stiu cand va fi aprobata", a mai spus Valentin Bernovschi. Procesul de privatizare a Avioane SA a fost reluat in octombrie 2008, patru firme cumparand dosarul de prezentare: Alenia Aeronautica - Italia, EPS Inc. Tinton Falls - SUA, Aerotech GmbH Germania - divizia nemteasca a grupului francez Airbus si Grampet Bucuresti - companie controlata de magnatul Gruia Stoica. Dupa mai multe prelungiri succesive, pana la termenul-limita de 30 ianuarie 2009 au fost depuse o oferta, din partea italienilor de la Alenia Aeronautica, precum si o cerere de prelungire a ofertei, de catre de EPS Inc.

Frate cu Suhoi

Cu toate ca AVAS nu a anuntat niciodata oficial ca va demara negocierile cu Alenia Aeronautica, "discutiile" cu italienii ne conduc la concluzia ca negocierile se poarta, chiar daca neoficial, deocamdata. Ca o paranteza, admitand ca fabrica va ajunge in cele din urma in proprietatea italienilor, ea se va infrati si cu rusii. Grupul care detine Alenia, Finmeccanica, este si detinatorul a 25% din actiunile producatorului rus de aeronave civile Suhoi Aviatie Civila, producatorul avionului cu reactie de mici dimensiuni Suhoi Superjet 100. Compania este o subsidiara a producatorului militar rus de aeronave de lupta cu acelasi nume. Deocamdata insa, din lipsa de resurse financiare, fabrica isi cheama din somaj tehnic cei 400 de salariati, pentru ca la 1 martie expira acordul cu sindicatele.
"Vom vedea ce vom face. Probabil ca in efectiv complet vom avea de lucru doar una-doua zile. Noi vom incerca sa prelungim somajul tehnic o luna, doua, pana la privatizare", a mai spus Valentin Bernovschi.