Jurnalul National il citeaza pe profesorul american de economie Joseph Stiglitz, care afirma ca iesirea Germaniei din zona euro ar fi o solutie pentru salvarea monedei unice.
Viitorul monedei euro este sumbru, iar relansarea economiei europene este amenintata de "valul masurilor de austeritate", care poate duce chiar la o revenire a crizei economice, a declarat profesorul american de economie Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.
"Sunt atat de multe tarile care aplica prematur reduceri ale cheltuielilor, incat cererea agregata mondiala risca sa scada, iar cresterea se va incetini, ducand poate chiar la un nou val de recesiune", a afirmat laureatul premiului Nobel, citat de cotidianul britanic Sunday Telegraph.
"Respectand regulile jocului, Spania trebuie acum sa isi reduca cheltuielile, ceea ce va duce, aproape sigur, la cresterea in si mai mare masura a somajului. Pe masura ce economia sa incetineste, imbunatatirea situatiei fiscale a Spaniei poate fi minima. Spania poate intra in aceeasi spirala mortala care a afectat Argentina cu un deceniu in urma. Argentina a inceput sa creasca economic numai dupa ce moneda sa nationala nu a mai fost legata de dolarul american", a declarat Joseph Stiglitz, potrivit Agerpres.
"Pana in prezent, Spania nu a fost atacata de speculatori, dar asta poate fi numai o problema de timp", a avertizat fostul economist sef al Bancii Mondiale.
Referitor la situatia euro, profesorul american considera ca nevoile diferite ale unor tari cu mari excedente comerciale, cum este Germania, difera de cele ale unor state precum Portugalia, Irlanda si Grecia, care inregistreaza deficite, ceea ce face "ca moneda unica sa fie supusa unor presiuni intense, carora s-ar putea sa nu le supravietuiasca".
Joseph Stiglitz considera ca un mod de a salva moneda euro ar fi ca Germania sa paraseasca zona euro, permitand acestei valute sa se devalorizeze si sa ajute astfel statele care se lupta sa exporte mai mult.
"Statele care au o moneda comuna au si o rata de schimb fixa reciproca, renunta, astfel, la un instrument important de ajustare", considera profesorul american. "Atata timp cat nu se produc socuri, euro va fi linistit. Testul va urma cand una sau mai multe tari vor fi confruntate cu o recesiune", a declarat Joseph Stiglitz