Agentii economici care nu depun la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) declaratiile privind comisionul datorat pentru gestionarea cartilor de munca ale salariatilor vor fi sanctionati cu sume cuprinse intre 3.000 si 6.000 de lei, ne-a declarat inspectorul sef al institutiei, Ionel Petrea.

"Declaratiile trebuie depuse lunar, pina la data de 25, de catre toti agentii economici cu capital privat care au personal incadrat pe baza de contract. Angajatorii trebuie sa foloseasca transmiterea electronica, iar pina la ora actuala au facut acest lucru doar 2.000 de firme, desi au luat parola necesara pentru efectuarea acestei operatiuni un numar de 5.000. Din analiza pe care am facut-o, dintre cei 11.500 de agenti economici care au aceasta obligatie, un numar de 2.000 a depus declaratii in format electronic, in timp ce un numar de 9.000 le depune la ghiseele institutiei. In urma verificarilor facute in ultima perioada inspectorii de munca galateni au aplicat peste 200 de sanctiuni, dintre care opt amenzi", ne-a declarat Ionel Petrea.

Potrivit aceleiasi surse, de la 1 ianuarie toti angajatorii care erau in evidenta Directiei de Finante in baza Codului Numeric Personal trebuie sa utilizeze codul de inregistrare fiscala. "In prezent exista o serie de erori provocate de faptul ca angajatorii, persoane fizice autorizate, folosesc in continuare CNP. Toate institutiile bancare trebuie sa utilizeze codul de inregistrare fiscala al angajatorului atunci cind vireaza contributiile in conturile gestionarilor de fonduri", a mai precizat Ionel Petrea.