142 de unitati militare din tara au fost desfiintate în procesul de restructurare. Numai la Craiova, terenurile armatei de la aeroport ar putea valora 233 de milioane de euro.  Terenurile unitatilor militare desfiintate au intrat în atentia dezvoltatorilor imobiliari, care se gândesc deja la construirea de cartiere rezidentiale pe aceste pamânturi. Odata cu restructurarea armatei, demarata în 1997 ca obiectiv asumat de România pentru aderarea la structurile NATO, sute de cazarmi au fost dezafectate, valoarea de piata a imobilelor crescând între timp de sute de ori. Potrivit MApN, în prezent se mai afla în administrarea ministerului 131 de cazarmi, 142 fiind dezafectate. 11 imobile, care apartineau ministerului, au fost cedate deja la solicitarea administratiilor locale. Unitatile militare dezafectate sunt amplasate în diferite localitati, pe tot cuprinsul tarii: Bucuresti, Brasov, Timisoara, Ploiesti, Arad, Satu Mare, Craiova, Resita, Bacau, Târgu Mures, Alba Iulia etc. Reprezentantii MApN nu pot preciza cât valoreaza pe piata în prezent averea imobiliara, pentru ca ministerul nu a cheltuit nici un ban pentru evaluarea proprietatilor. Expertii imobiliari sustin însa ca miile de hectare de teren intravilan, pe care se întind cladirile armatei, ar depasi câteva miliarde de euro. "Din punct de vedere al constructiilor, aceste cazarmi nu valoreaza doi bani, pentru ca sunt cladiri vechi, construite prin anii ‘50. În schimb, devin foarte atractive pentru terenul pe care sunt construite. În general, cazarmile ocupa suprafete mari, multe dintre acestea chiar în intravilan, din acest motiv fiind foarte cautate pe piata imobiliara", a precizat pentru NewsIn Radu Zilisteanu, expert imobiliar. Legislatia poate explica o parte din situatia actuala. Conform Legii nr. 213/1998, privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, MApN nu poate înstraina imobile. Ca atare, ministerul nu a vândut cazarmile si nu a realizat venituri din aceasta activitate. Singurul profit a fost scos prin valorificarea echipamentelor si dotarilor cu care erau înzestrate acestea, în urma unor programe derulate prin intermediul Romtehnica.  
Cu ochii pe terenuri Dupa ce au fost declarate dezafectate de catre MApN, situatia celor 142 de unitati militare a devenit incerta. Sarcinile de întretinere si conservare au ramas autoritatilor locale, desi majoritatea nu se aflau în administrarea institutiilor publice locale. Ministerul considera ca "nu îsi permite sa cheltuiasca sume consistente de bani pentru angajarea de personal care sa asigure paza cazarmilor dezafectate, la fel ca în situatia unitatilor functionale". În consecinta, cele militare sunt pazite de firme angajate de primariile locale, care, adesea, nu pot acoperi necesarul de personal pentru securizarea integrala a cazarmilor. Si în Craiova, în trecut un oras aproape militarizat, în prezent mai exista foarte putine unitati militare. Fara îndoiala, cea mai întinsa avere imobiliara a armatei în Banie este cea din zona Aeroportului International Craiova - aproximativ 233 de hectare de teren. În zona, acesta ar valora în medie cel putin 100 de euro pe metrul patrat. În aceste conditii, terenul ar ajunge la 233 de milioane de euro. Parlamentarii nu vor sa îsi asume oficial raspunderea pentru înstrainarea acestor cazarmi.
În luna aprilie, a fost adoptat tacit un proiect de lege care reglementeaza situatia lor. Exista un proiect de lege care prevede ca unitatile militare dezafectate sa fie transferate catre administratiile locale, la cerere, pentru realizarea de lucrari de utilitate publica. Proiectul vizeaza transformarea terenurilor pe care MApN nu le mai utilizeaza în parcuri si baze sportive, iar cladirile, în locuinte sociale. Textul normativ urmeaza sa fie supus votului Camerei Deputatilor, care este for decizional în acest caz.