Reprezentantii Primariei Baldovinesti din judetul Olt isi bat joc de o firma care a arendat mai multe hectare de teren de la oamenii din comuna
Administratorul firmei isi incepe povestea astfel: "In primul rand, o problema cu care ne-am confruntat inca de la inceput este aceea ca Primaria Baldovinesti refuza sa inregistreze contractele de arenda intocmite de catre SC A BALDOVINESTI SRL, pe motiv ca arendatorii nu au platite taxele si impozitele locale. In al doilea rand, am solicitat la Primaria Baldovinesti: copie dupa registrul agricol si un certificat fiscal in care sa se specifice ca SC A BALDOVINES TI SRL nu figureaza cu nici un fel de datorie. Toate aceste documente imi sunt necesare pentru intocmirea proiectului 'Instalarea tinerilor fermieri', masura 112".
In ciuda argumentelor legale pe care le-a adus functionarilor nu a fost chip sa-i induplece sa respecte legea. Blocati in practici abuzive care sa le usureze munca, acestia au ridicat din umeri spunand ca asa au procedat dintotdeauna si ca singura solutie pe care o are o firma care a arendat teren de la persoane care nu si-au platit impozitul pe pamant este sa plateasca ea datoriile si apoi sa-si recupereze banii de la oameni. Adica sa faca ceea ce ar trebui sa faca primaria. Potrivit articolului zece din Legea arendei nr. 16/1994 republicata in 2008 "impozitele si taxele datorate pentru bunurile agricole arendate sunt in sarcina arendatorului". Si Codul Fiscal prevede la articolul 75 aceeasi obligatie din partea arendatorului. "In cazul in care terenul, proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice, este inchiriat, concesionat sau arendat in baza unui contract de inchiriere, de concesiune ori de arendare, dupa caz, impozitul pe teren se datoreaza de catre proprietar", scrie negru pe alb in cod. Cele doua acte normative nu au nici o valoare. "Primaria Baldovinesti mi-a cerut sa iau eu legatura cu arendatorii in cauza si sa-i oblig sa-si achite toate datoriile, aceasta fiind singura solutie pe care mi-a oferit-o ca sa-mi elibereze actele solicitate care imi sunt necesare. Datoria totala mi s-a spus ca este in jur de 300 de lei. Ce sa inteleg din asta?! Ca de fiecare data cand am nevoie sa-mi elibereze un document, trebuie sa umblu din poarta in poarta, asa cum mi-au sugerat, sa-i oblig pe oameni sa-si plateasca taxele si impozitele datorate primariei?! Eu refuz totusi sa cred ca functionarii Primariei Baldovinesti nu sunt capabili sa-si colecteze singuri impozitele si taxele. Mentionez, de asemenea, ca toate aceste documente imi sunt necesare pentru depunerea proiectului pana pe 29 iulie 2011. Prin neeliberarea acestor documente, eu pierd suma de 25.000 de euro, acordata prin proiectul 'Instalarea tinerilor fermieri', masura 112, si totodata sansa de a mai depune proiectul in cadrul altei sesiuni", se plange administratorul firmei. Contactat telefonic primarul comunei, Ion Enescu, a declarat ca nu este nici o problema legata de contractele de arenda. Realitatea il contrazice insa. Mai jos puteti citi transcriptul discutiei dintre administratorul firmei si functionarii primariei, care demonstreaza ca unele administratii locale, in loc sa-i ajute pe contribuabili, le pun bete in roate.

Dialog absurd intre administratorul firmei si functionarii Primariei Baldovinesti

Administrator: Am cerere depusa, taxa platita, dati-mi un raspuns de ce nu vreti sa-mi eliberati asta?
Functionar: Da, suntem obligati sa va dam un raspuns.
A: Cum sa-i platesc eu ca persoana juridica banii respectivilor?
F: Legatura o aveti ca le munciti pamantul.
A: Dar Legea arendei spune ca fiecare isi plateste impozitele.
F: Mai mult nu am ce sa va spun. O sa va facem, nu stiu, un raspuns... o sa aduc si eu la cunostinta.
A: Pai si asta? Aia cu registrul?
F: Pai va spusei, cand stabiliti cu impozitul acolo... nu pot eu sa dau si sa... va dati seama ca dupa aia trebuie sa platesc eu impozitul. Dumneavoastra nu inteleserati discutia de dinainte cand fu si dom’ primar aici?
A: Da, dar dansul nu stie legea.
F: Nu pot spune eu... ce mi se spune aia fac. Incercam sa facem un raspuns. Cum v-ati inteles cu ei, va duceti cu chitanta si... din banii aia...
A: Nu pot sa fac asta... Nu eu sunt proprietarul, ca primarie nu poti sa te rasfrangi asupra mea.
F: Ca-l folositi, pana la urma noi trebuie sa recuperam banii.

Alt functionar public intra in scena

Auziti, sa stiti ca si eu am pamant in arenda, parintii mei, si nu se duc in fiecare an sa-si plateasca impozitele si anul trecut cand am sunat la societate si mi-au spus clar ca din bani ni s-a oprit pentru ca ne-au platit impozitul. Si nu am comentat. Si ei s-au dus la primarie...
A: Si cum ma scad?
F: Cand vine ala la retributie, ii puneti chitanta in brate si ii mai dati diferenta daca mai are de luat. Uite, nene, am platit impozitul. Problema este ca nu trebuia sa va inregistreze contractele de arenda pana nu-si plateau impozitele.
A: Unde se specifica asta? (...)
F: Problema este ca omul are si drepturi, si obligatii... au dreptul sa ia de la dumneavoastra, sa-si ia produse, au si obligatia sa plateasca impozitul.
A: Dar nu puteti sa ma constrangeti pe mine. Aveti parghii prin care sa-i obligati sa plateasca.
F: Nu avem nici o parghie.
A: Stiti ca puteti sa-i amendati ca lasa pamantul parloaga?
F: Si ce daca? Noi nu recuperam impozitele... si ce faci cu parghiile... te afli cu amenzi inregistrate... la noi asa s-a procedat... toate primariile procedeaza asa. Faceti sesizare unde vreti dumneavoastra.

Discutie cu contabila primariei

Contabila: De ce va trimite aici? Cine va trimise aici? Ma Manule, nu mai trimite baiatul la mine... nu pot face mai mult! Dumneavoastra nu figurati cu nimic aici la noi.
A: Pai asta vreau si eu, sa-mi dati un certificat fiscal ca nu am datorii...
C: Veniti dupa certificat fiscal, dar practic nu aveti... pai ce sa va spunem in hartie?
A: Ca nu am datorii.
C: Pai aia e, ca nu aveti datorii, daca n-aveti, la ce sa va dau? Nu stiu, nu ar trebui sa aveti totusi ceva? Societatea asta, eu nu stiu...