Dupa patru ani de verificari, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Galati a primit acreditarea pentru laboratorul regional, care se va ocupa de stabilirea diagnosticelor si cu determinarile asupra calitatii alimentelor pentru sapte judete din tara.

Judetul Galati a participat prin Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Galati la un adevarat maraton in ultimii patru ani, intrand in competitie cu judetele invecinate, dar si cu judete din alte zone ale tarii pentru infiintarea unui laborator regional. A fost o munca extrem de laborioasa, in care a fost implicat tot personalul DSVSA Galati, dar pana la urma efortul colectiv, dar si investitiile au dat roade.

"Procesul de acreditare a fost impus de legislatia europeana si scopul implementarii acestui sistem este alinierea la cerintele europene. Acesta ne confera capacitatea de a putea raporta activitatea noastra la cea a laboratoarelor de referinta. Inseamna de fapt o punere in ordine intr-un sistem care sa permita un control permanent asupra modului cum se executa incercarile pe linie de diagnostic, respectiv determinari asupra calitatii alimentelor. Dupa stabilirea metodelor ce urmau a fi acreditate si dupa stabilirea necesarului optim de tehnici, aparatura si personal, am ajuns la stadiul in care personal al Centrului National de Acreditare a analizat la fata locului implementarea procedurilor specifice", ne-a declarat directorul DSVSA Galati, dr. Viorel Gheorghita.

Investitie de zeci de mii de euro

Este de prisos sa spunem ca standardele de calitate impuse de autoritatile europene au determinat investitii pe masura, constand in aparatura de ultima generatie: linii ELISA, microscoape de inalta performanta, spectrofotometre, analizoare. "Urmeaza in viitorul foarte apropiat sa fie dat in folosinta un spatiu foarte generos, in care isi va desfasura activitatea, la cele mai inalte standarde, sectia de bacteriologie alimentara si de analize fiziochimice ale produselor de origine animala. Procesul de acreditare cuprinde pentru inceput proceduri de diagnostic serologic al brucelozei la animale, al pestei porcine, urmand ca in a doua etapa sa intre in acest proces metode de determinari care vizeaza calitatea produselor de origine animala", ne-a precizat seful Biroului Sanatate Animala din cadrul DSVSA Galati, dr. Iulian Frangulea.

Laboratorului ii sunt arondate nu mai putin de sapte judete, respectiv Galati, Braila, Buzau, Vrancea, Covasna, Brasov, Neamt si Iasi, care sunt obligate acum sa efectueze o buna parte din analizele specifice la Galati.