Cu toate ca nu toate privatizarile de pana acum s-au dovedit eficiente si in multe cazuri a fost nevoie de o renationalizare urmata de o reprivatizare, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si-a stabilit o strategie pentru anul in curs, care are drept Prioritate 1 vanzarea a 17 pachete majoritare pe care le detine la tot atatea societati comerciale.
Potrivit unui comunicat al institutiei, criteriile care au stat la baza alegerii societatilor incluse in Prioritatea 1 au fost valoarea capitalului social detinut de AVAS, numarul salariatilor, cifra de afaceri si profitul sau pierderea inregistrate conform ultimului bilant financiar-contabil.
Potrivit datelor, capitalul social al celor 17 companii se ridica la 336,87 mil. RON, din care AVAS va scoate la privatizare un capital de 193,1 mil. RON, corespunzator unor pachete de actiuni cuprinse intre 50,89 si 100%. Intre companiile care fac parte din Prioritatea 1 sunt si nume grele precum Tractorul si Rulmentul din Brasov, Electroputere Craiova, Laminorul Braila sau Aversa Bucuresti. Printre acestea a fost introdus si pachetul minoritar detinut de Autoritate la ASIROM si asta datorita importantei acestei companii.
Statisticile arata ca 14 companii din Prioritatea 1 detin aproape trei sferturi din capitalul social pe care AVAS il detine la toate cele 61 de companii cu capital de stat din portofoliul institutiei.
De la inceputul acestui an, din cele 17 companii incluse in Prioritatea 1, societatea comerciala Constructii Feroviare Moldova Iasi, unde AVAS avea o cota de 50,95%, a fost deja vanduta. Potrivit datelor puse la dispozitie de AVAS, din cadrul aceluiasi pachet de 17 societati, sapte se afla in diferite etape ale negocierilor pentru privatizare. Astfel, Tractorul Brasov, unde Autoritatea are o participatie de 80,18%, deruleaza negocieri cu firma indiana Mahindra&Mahindra. Fosta Nitramonia Fagaras, divizata acum in cinci societati, la care AVAS are un control de 79,05%, negociaza cu o firma din Ungaria. Laminorul din Braila, unde AVAS are un control de 69,99%, este la randul ei curtata de o firma romaneasca.

Producatori unici scosi la privatizare

De asemenea, alte opt companii urmeaza sa fie scoase la privatizare tot anul acesta. Printre ele se afla firme de marca cum ar fi producatorul de medicamente Antibiotice Iasi, unde AVAS are o cota majoritara de 53,02%, care este si unic producator pentru intreaga gama de medicamente pentru tratarea tuberculozei.
O alta societate cu renume, pe care se bat deja companii precum GM, GE, Siemens, Bombardier, ABB sau AVK/SEG, este Electroputere Craiova, unde AVAS are 62,83% din actiuni. Mai urmeaza sa se mai scoata la privatizare unicul producator roman de diamante sintetice Rami - Dacia Bucuresti, la care AVAS are participatie de 100%, Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor "Romaniafilm", Compania Nationala a Imprimeriilor "CORESI" Bucuresti, Ciprom Ploiesti, Aversa Bucuresti si Rulmentul Brasov. Interesant este cazul companiei de asigurari ASIROM, unde AVAS are o participatie de doar 6,38%. Autoritatea a inclus printre prioritati si aceasta companie, intentionand sa vanda la Bursa pachetul minoritar pe care-l detine.