Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) dau asigurari ca vor analiza si vor lua toate masurile care se impun pentru a se conforma cerintelor Comisiei Europene, referitoare la "actiunea de aur" in cazul SNP Petrom , de indata ce va primi notificarea acesteia.
Potrivit Mediafax, contractul de privatizare nu prevede in mod explicit ca statul detine "actiunea de aur" la aceasta societate, dar exista anumite clauze ce pot fi interpretate ca restrictionari in activitatea noului proprietar si care pot fi asimilate unei "actiuni de aur".
Restrictiile prevazute in contract cu privire la activitatea societatii dupa privatizare se intind doar pe o perioada de patru ani dupa finalizarea tranzactiei.
Printre aceste restrictii se numara interzicerea vanzarii sau instrainarii in alt mod a actiunilor societatii detinute de cumparatorul din procesul de privatizare fara acordul prealabil al vanzatorului si obligarea cumparatorului de a pastra identitatea si statutul juridic ale societatii, precum si calitatea acesteia de societate integrata in domeniul petrolului si gazelor naturale.
AVAS va detine un procent de putin peste 22%, sub cota de 25% prin care poate influenta deciziile in societate. (A.S.)