Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vor discuta la 3 mai la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, punctual, continutul ordonantei privind reducerea datoriilor pentru 34 de firme, a declarat ieri presedintele Consiliului Concurentei, Alexe Gavrila, citat de Mediafax. "AVAS trebuie sa pregateasca pana la sfarsitul saptamanii un material despre Ordonanta de Guvern 128/2006 si sa-l trimita Comisiei Europene, urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc discutii la Bruxelles pe aceasta tema", a afirmat Gavrila. Ordonanta a fost emisa la sfarsitul anului trecut, insa nu a fost in aplicare pana in prezent.
Gavrila a aratat ca exista "anumite semne de intrebare" pentru societatile din industria mineritului aflate pe lista celor 34 de companii, iar firmele din celelalte domenii de activitate nu vor avea probleme, intrucat activitatile desfasurate de acestea sunt considerate de utilitate publica, iar ajutoarele au fost acordate inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ceea ce in-seamna ca sunt autorizate. In aceasta categorie intra si Termoelectrica, precum si companiile din industria de aparare.
Motivatia acordarii de noi scutiri fiscale este faptul ca aceste 34 de societati nationale si societatile comerciale la care statul este actionar inregistreaza arierate bugetare si, in prezent, se afla in situatia in care organele fiscale blocheaza conturile bancare si executa silit bunuri mobile si imobile, care au importanta in desfasurarea activitatii acestora.
Pe lista celor 34 de societati comerciale care beneficiaza, potrivit actului normativ, de scutirea de la plata datoriilor catre stat, se afla, printre altele, Termoelectrica, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia SA, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, Compania Nationala a Huilei Petrosani, Compania Nationala Remin Baia Mare, Societatea Romarm Bucuresti si Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA Bucu-resti. (D.E.)