Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a trimis SIF Moldova o comunicare cu titlu executoriu pentru o creanta in valoare de 250.000 de dolari. Aceasta este aferenta unui bilet la ordin avalizat de fostul Fond al Proprietatii Private (FPP) II Moldova. Comunicarea transmisa de AVAS are termen de achitare in cinci zile lucratoare, se arata intr-un comunicat transmis de SIF Moldova Bursei de Valori Bucuresti (BVB), preluat de Mediafax. Referitor la acest bilet, in comunicat se precizeaza ca nu a existat un litigiu pe rolul instantelor judecatoresti intre SIF Moldova si AVAS privind anularea avalului FPP II Moldova.
Conducerea SIF Moldova va dispune in instanta o contestatie la executare. In anii anteriori, SIF Moldova a constituit provizioane pentru suma de 250.000 de dolari.
AVAS a cerut si in iunie executarea silita a SIF Moldova pentru recuperarea unor datorii mai vechi, in valoare de 7,8 milioane de dolari. Pana atunci, AVAS recuperase de la SIF Moldova aproximativ 10 milioane de dolari. SIF Moldova a achitat 3,19 milioane de dolari, iar AVAS a recuperat 6,8 milioane de dolari prin poprire asupra conturilor deschise de SIF la o banca din Romania.
In 2003, AVAS si SIF Moldova au incheiat un protocol care prevedea plata esalonata a sumei, reprezentand o parte a garantiilor acordate de FPP Moldova pentru o serie de credite nerambursate. (S.N.)