Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cauta solutii pentru a scapa de pachetele minoritare de actiuni pe care le mai detine la societatile comerciale din Dolj. Incercarile repetate de pana acum au esuat in mare parte, singura certitudine fiind cresterea datoriilor catre bugetul statului, sub ochii AVAS.
Societatile comerciale din Dolj, la care Autoritatea mai are actiuni, le poti numara pe degete. Cu procente variind intre 1% si 30%, AVAS incearca sa vanda pachete de actiuni pe care nu le doreste nimeni, din simplul motiv ca eventualul cumparator nu ar obtine nici un avantaj din aceasta. Jocurile au fost deja facute, iar cele cateva procente detinute de stat nu asigura majoritatea necesara pentru luarea deciziilor legate de managementul respectivelor societati. Obligata sa coabiteze cu actionari majoritari care nu au nici un interes sa cumpere actiuni la firme pe care le conduc deja, AVAS a prelungit de la an la an termenul-limita pentru transferarea in domeniul privat a capitalului social detinut. Autoritatea statului se vede acum pusa in situatia sa vanda societati aduse in pragul falimentului, fara angajati si fara bunuri de valoare. Mai mult, fiscul a inceput executarea silita a firmelor cu datorii, deci AVAS s-ar putea trezi luata la intrebari de inspectorii directiilor de finante.
Putini, dar cu datorii la stat
Zece societati gen AGROMEC din Dolj zac in portofoliul AVAS fara angajati si cu cifre de afaceri care tind spre zero. La aproape o treime din ele, statul detine peste 50% din capitalul social, lucru care nu a impiedicat insa societatile sa alunece pe toboganul falimentului. AGROMEC Plenita, Barca, Breasta sau Mischii, de exemplu, nu au nici un angajat, desi in urma cu cativa ani aici lucrau zeci de persoane. Nici celelalte societati din lista AVAS nu stralucesc din punct de vedere financiar. COREAL are datorii la bugetul statului, conform site-ului Ministerului Finantelor, de aproximativ un miliard de lei vechi, iar fiscul a inceput procedurile de executare silita. Transporturi Utilaj Constructii Craiova, la care AVAS este "partener" de afaceri cu VGB Company, detinuta printre altii de VGB Oil din Bucuresti, la mijlocul anului trecut avea sechestru pus asupra actiunilor. Autoritatea statului mai detine actiuni la SC Legume Fructe SA, MAT Craiova, Retizoh, SUCPI, Sustrans Bailesti sau Triconf Dolj. In cazul acestor societati, AVAS nu stie care este situatia lor juridica. "E posibil sa fie in faliment, dar, daca este asa, ne inscriem la masa credala, iar banii din lichidarea bunurilor vor intra in contul nostru", au declarat reprezentantii departamentului de presa al AVAS. Autoritatea statului nu este ingrijorata de perspectiva esecului in privatizare. "Daca vedem ca din privatizare nu scoatem bani, executam silit sa ne recuperam banii", au mai spus reprezentantii AVAS. Cea mai mare din societatile la care statul mai detine actiuni (peste 60% din capitalul social) este Electroputere, inclusa in prima lista de prioritati in procesul de privatizare. Pe de alta parte, AVAS si-a pus deoparte actiuni cu care va cotiza la Fondul Proprietatea in contul despagubirilor pentru fostii proprietari deposedati abuziv de regimul comunist. 67,7% din capitalul social al SC MULTIPREST SERVICE Craiova SA, 7,3% din actiunile SC Retizoh SRL si alte 5,5% din participatiile AVAS la SEMROM Oltenia Craiova SA isi vor schimba stapanul.
Mii de miliarde de recuperat
Probleme cu recuperarea datoriilor la stat are si Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Din cele 687 de dosare de faliment, avand ca obiect Legea nr. 64/1995, pentru 83 de cauze a fost sesizata instanta de judecata in vederea recuperarii unor creante bugetare de 287 de miliarde de lei vechi. Valoarea totala a litigiilor DGFP se ridica la peste 3.200 de miliarde de lei vechi si acestea provin din procese in contencios administrativ, civil, faliment, litigii de munca, dizolvari de firme si dosare penale.