Romania Libera informeaza: Autostrada Timisoara - Arad: deschisa circulatiei, dar nefinalizata
Desi oficialii au inaugurat circulatia pe 32 de kilometri ai autostrazii Timisoara -Arad, lucrarile vor fi terminate abia anul viitor.
Segmentul de autostrada care leaga Timisoara de Arad a fost deschis circulatiei rutiere la aproape 4 ani de la demararea lucrarilor de constructie. Tronsonul are o lungime de 32,3 de kilometri.
Pe langa acest tronson vor fi dati in folosinta inca 12,3 km din centura-ocolitoare a Aradului, drum pe care se va circula tot in regim de autostrada. Aceasta din urma, parte a coridorului IV Pan european, a fost deschis circulatiei pe jumatate de cale (doua din patru benzi, cate o banda pe fiecare sens) si se va putea circula in regim de drum national, urmand ca toate lucrarile sa fie finalizate in primavara 2012.

Proiecte de 240 milioane de euro

Soseaua este amplasata in sud-vestul orasului, iar lucrarile costa aproximativ 120 de milioane de euro, o mare parte din bani fiind cheltuiti cu un pod peste Mures si cu alte cateva podete.
Cele doua proiecte (tronsonul de autostrada si centura ocolitoare a Aradului) au costat aproape 240 de milioane de euro.
Desi circulatia a fost deschisa pe tronsonul de autostrada Timisoara-Arad, lucrarile nu sunt finalizate. Anul viitor, probabil in luna martie, vor mai fi executate lucrari care insa nu afecteaza circulatia, cum ar fi montarea unor parapeti, amenajarea unor parcari si a unor zone pentru statiile de combustibil. Lucrarile sunt executate de consortiul FCC Construccion si Astaldi.

Legatura cu coridorul IV Pan -european

Autostrada Arad-Timisoara si pe care se va putea circula cu o viteza de 100 de kilometri la ora, are o lungime de 32,3 de kilometri si face parte din coridorul IV Pan-european. Valoarea lucrarilor la acest tronson este de 482,8 milioane de lei, echivalentul a 135,4 milioane de euro. Datorita acestui tronson de autostrada, timisorenii vor putea parcurce drumul pana la Arad in 15-20 de minute.
Lucrarile la autostrada Timisoara - Arad au inceput in vara anului 2009, iar ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, afirma ca aceasta ar trebui sa fie data in folosinta la sfarsitul anului 2011. Termenul de garantie al lucrarilor este de 24 de luni Autostrada va lega Romania de Europa Occidentala, iar portiunea din vest a coridorului IV Pan-european va face legatura intre Sibiu - Lugoj - Timisoara - Arad - Nadlac, spre Ungaria.