Ziarul Financiar informeaza :Proiectul autostrazii care va lega Marea Neagra de Marea Baltica, discutat in octombrie. In Romania, autostrada va fi construita pe traseul E 85
Proiectul de constructie a unei autostrazi care sa lege Marea Neagra de Marea Baltica va fi discutat in luna octombrie, la Cernauti, a anuntat, vineri, la Siret, directorul proiectelor de retele rutiere si feroviare al Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite, Helmut Meelich.
Meelich, care se afla in judetul Suceava impreuna cu membri ai Trans-European Motorways (TEM) al United Nations Economic Commission for Europe (UNECE), a participat, vineri, in Punctul de Trecere a Frontierei Siret, la o intalnire cu autoritati ale regiunii Cernauti din Ucraina si ale judetului Suceava, unde s-a prezentat necesitatea infiintarii unui coridor de transport care sa lege Marea Neagra de Marea Baltica, prin Suceava si Cernauti.
Potrivit proiectului prezentat de autoritatile romane si ucrainene, autostrada preconizata va fi construita pe traseul E 85, de la Marasesti spre Siret, apoi prin Cernauti, Ternopil si va fi conectata la autostrada Cracovia-Lvov-Kiev, care este in constructie si astfel vor fi interconectate coridoarele europene III, IV si IX.
Guvernatorul regiunii Cernauti, Mychail Papiev, a spus in cadrul intalnirii ca acest coridor exista, dar trebuie dezvoltat.
La randul sau, adjunctul guvernatorului, Mihai Gainiceru, a explicat membrilor TEM al UNCECE ca acest coridor este o conectare intre nordul si sudul Uniunii Europene prin Ucraina spre Polonia si spre Belarus si apoi spre tarile baltice.
El a subliniat ca traseul este deja trasat de "anvelopele transportatorilor", aratand ca din 2002 traficul autovehiculelor pe traseul E 85 s-a dublat de la an la an, iar transportatorii din UE prefera acest traseu pentru ca Ucraina a eliminat regimul de viza pentru tarile UE.
"Transportatorii din UE folosesc acest traseul ce are nevoie de investitii", a spus Gainiceru, care a subliniat ca, pe langa demersurile facute in comun cu Suceava in cadrul Euroregiunii "Prutul de Sus", trei regiuni din Ucraina au transmis Guvernului de la Kiev nevoia de finantare a unei asemenea autostrazi.
El a precizat ca in urma cu 30 de ani trenul Varsovia-Bucuresti circula pe aceasta ruta.
"CAER a facut asa ceva. Urmeaza sa facem si noi ceva in comun cu UE", a mai spus adjunctul guvernatorului regiunii Cernauti.
Reprezentantii ucraineni au mai explicat ca dezvoltarea legaturilor dintre Marea Neagra si Marea Baltica face parte din Strategia Dunarii a UE, iar de realizarea unui asemenea coridor sunt foarte interesati si transportatorii din Italia si Slovacia.
Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat ca autostrada Siret-Suceava-Bacau-Marasesti-Tisita este prevazuta in planul de amenajare a teritoriului national aprobat prin Legea 363/2006 si a adaugat ca acest coridor exista natural.
"Este o mare asteptare pentru un asemenea traseu spre Marea Neagra si Turcia", a spus Flutur.
El a aratat ca tendinta actuala este de constructie de autostrazi pe directia Est-Vest, dar considera ca trebuie sa se dea prioritate si rutelor Nord-Sud.
Flutur a mai spus ca ar putea fi invitat in zona si comisarul european pe Transporturi pentru a discuta acest proiect cu autoritatile implicate.
Directorul TEM/TER al UNECE, Helmut Meelich, a spus ca aceasta initiativa, de infiintare a coridorului care sa lege Marea Neagra de Marea Baltica, a pornit si ca urmeaza ca in 6-7 octombrie, la Cernauti, sa fie purtate discutii detaliate, inclusiv cu pozitiile tarilor implicate, Polonia, Ucraina si Romania.
"Este important sa ne cunoastem personal pentru ca vom putea actiona mai usor", a spus Meelich.
El considera ca dezvoltarea infrastructurii de transport in aceasta zona este doar inceputul pentru ca aceasta va determina crestere economica, dezvoltarea industriei si turismului.
Guvernatorul regiunii Cernauti, Mychail Papiev, a subliniat, in final, ca atat Gheorghe Flutur, care e considerat ca un ministru in Romania cat si el, ca fost vicepresedinte al Ucrainei, vor actiona pentru a realiza acest proiect comun.
"Cred ca toata lumea e de acord cu acest nou coridor", a spus Papiev care le-a solicitat membrilor TEM sa sustina aceasta idee care sa fie discutata in detaliu in luna octombrie, la Cernauti.