Traderul Jerome Kerviel, persoana acuzata de o frauda in valoare de 4,9 miliarde de euro la banca franceza Societe Generale, s-a predat politiei si coopereaza cu autoritatile, in cadrul unei anchete ce urmareste sa determine modalitatea in care a fost comisa frauda, cea mai mare din istoria financiara a Frantei. Traderul francez in varsta de 31 de ani este considerat raspunzator de tranzactii facute pe baza estimarilor privind castigurile viitoare ale bancii, iar anchetatorii incearca, intre altele, sa afle daca a actionat singur sau a avut complici.
Tanarul s-a prezentat sambata dupa-amiaza la sediul politiei financiare din sud-estul Parisului si poate fi retinut timp de 48 de ore, dupa care procurorii trebuie sa decida daca vor lansa ori nu o procedura legala impotriva lui.
In presa din Franta sunt vehiculate doua ipoteze noi. Conform uneia dintre ele, Societe Generale incearca sa ascunda pierderi mult mai mari, in timp ce alta ipoteza sustine ca banca ar fi acoradt credite importante in tarile din estul Europei, inclusiv in Romania, unde detine controlul asupra celei de a doua banci din punct de vedere financiar, BRD. Aceasta din urma ipoteza este urmarita cu atentie de justitia franceza.

Plangerea formulata de Societe Generale impotriva lui Kerviel se bazeaza pe trei acuzatii principale, fals si frauda in registrele bancii si frauda informatica. Astfel de acuzatii il fac pasibil pe Kerviel de pedeapsa cu inchisoarea intre doi si cinci ani si amenzi de pana la 375.000 de euro.