Conducerea ArcelorMittal Galati a solicitat recent revizuirea autorizatiei integrate de mediu, eliberate in toamna anului trecut, care cuprinde aproximativ 300 de masuri in acest domeniu ce trebuie luate pana in 2014.

Autorizatia integrata de mediu obtinuta de Combinat este cel mai complex document intocmit pentru un agent economic din Romania, iar prevederile acesteia sunt obligatoriu de indeplinit. Solicitarea admnistratiei Combinatului a venit ca urmare a primirii in luna mai a unei noi autorizatii pe domeniul apelor, eliberate de Sistemul de Gospodarire a Apelor, in care se stipuleaza cresterea numarului de puncte de prelevare a apei, precum si noile valori ale indicilor de calitate ai apei.

Prevederile din autorizatia de ape trebuie incluse in autorizatia integrata de mediu, motiv pentru care conducerea Combinatului a cerut revizuirea documentului eliberat de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului. Potrivit comisarului sef al Garzii de Mediu Galati, Ion Drugan, in afara armonizarii prevederilor din autorizatia de ape cu cele din autorizatia integrata de mediu, un alt motiv al revizuirii este legat de externalizarea fabricilor de oxigen catre firma Lynde Group, ceea ce inseamna practic ca masurile legate de mediu care trebuie luate la fabricile de oxigen nu se vor mai afla in sarcina Combinatului, ci a societatii germane.

"Autorizatia integrata de mediu a ArcelorMittal Galati, care este eliberata pentru perioada 2007-2014, urmeaza sa fie revizuita in urma solicitarii facuta de Combinat", a precizat Ion Drugan. Cele mai multe masuri prevazute in autorizatia integrata de mediu privesc factorul de mediu aer si au ca scop reducerea nivelului emisiilor de pulberi si noxe in atmosfera.

Dupa cum se stie, cele mai mari probleme legate de mediu sunt la bateriile de cocsificare si in zona furnalelor, acest lucru fiind confirmat si de controalele efectuate recent de comisarii Garzii de Mediu.