Creditul pe care CJ Dolj intentioneaza sa-l contracteze i-a bagat in ceata pe mai-marii judetului. Ca sa se descurce in cifrele inaintate de banci, CJ Dolj a angajat experti pe care nu stie cu cat ii va plati.
Desi a trecut mai bine de o saptamana de la deschiderea ofertelor inaintate de cele sase banci care au decis sa participe la licitatia pentru imprumutul de peste 53 de milioane de lei, iar comisia de licitatie s-a intalnit aproape in fiecare zi, autoritatile judetene inca nu au ajuns la nici un rezultat privind castigatorul licitatiei. Motivul? Din cifrele cu zeci de zerouri si termenii complicati inaintati de banci la deschiderea plicurilor, membrii comisiei de evaluare a ofertelor nu prea au inteles nimic, lucru recunoscut, de altfel, si de presedintele comisiei, vicepresedintele consiliului judetean, Victor Odolbasa. Ca sa treaca hopul creditului al carui principal criteriu a fost costul cel mai redus in perioada de creditare de 20 de ani, Odolbasa a hotarat sa ceara oferte pentru acordarea de consultanta de la firme specializate in domeniul bancar, serviciu platit, evident, din bani publici. De ce autoritatile au ajuns la concluzia ca nu stiu ce inseamna un credit abia dupa ce a avut loc licitatia este o intrebare la care insa nu am gasit un raspuns. "Legislatia prevede faptul ca, atunci cand nu esti sigur de ceva ti se da dreptul sa apelezi la experti. Am chemat experti din afara. Sunt termeni pe care eu personal nu ii inteleg si aici nu e vorba de o suma de cinci - zece miliarde, ci de una foarte mare, avand in vedere importanta si perioada de creditare. Cred ca trebuia sa fie neaparat un vicepresedinte in comisie, dar Dascalu era incompatibil", a spus vicele Odolbasa. Ofertele prezentate saptamana trecuta de bancile participante la licitatie pentru costul total pe 20 de ani al creditului de 53 de milioane de lei au variat intre 98 de milioane de lei si 118 milioane de lei, cifre care nu reprezinta insa decat costuri estimative. Potrivit reprezentantilor consiliului judetean, diferenta foarte mare de cost intre oferte a fost cea care i-a pus pe ganduri pe membrii comisiei de evaluare.
Comisionul consultantului, fara numar
Din cele trei firme contactate, singura care a corespuns cerintelor comisiei a fost societatea VMB Partners din Bucuresti, consultant in cadrul mai multor imprumuturi si emisiuni de obligatiuni ale autoritatilor locale din tara, inclusiv pentru creditul de 150 de milioane de lei contractat de Primaria din Timisoara. Ieri, doi experti din cadrul firmei s-au prezentat la sedinta comisiei de evaluare pentru a oferi raspunsurile asteptate de autoritati. Cu cat vor fi platiti specialistii veniti de la Bucuresti ramane insa un mister. Tot ce am putut afla este ca expertii vor primi pentru consultanta oferita o suma mai mica de 5.000 de euro, ceea ce poate insemna si 4.999 de euro. Rezulta ca ambii experti vor primi pentru cateva zile de sedere in capitala Olteniei un comision de pana la 17.500 de lei. "Expertii nu au voie sa evalueze, ne dau doar un punct de vedere prin intocmirea unui raport de specialitate. Deocamdata, nu stim la cat se ridica valoarea expertizei pentru ca se calculeaza in functie de complexitate, de numarul de zile pe care il petrec aici. Oricum, serviciile sunt sub 5.000 de euro, deci ar putea fi si 4.900", a spus Cristian Ungureanu, seful Serviciului Achizitii Publice din cadrul CJ Dolj. Cu faptul ca nici un leu din banul public nu e cheltuit fara folos e de acord si presedintele Ion Prioteasa, care a declarat ca pentru o asemenea suma era normala angajarea unei firme de specialitate.