Factura la energie pentru consumatori va reprezenta in 2009 maximum 10% din veniturile lor totale, reprezentand doar un sfert din ceea ce se plateste in prezent, sunt de parere reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), citati de NewsIn. Ei cred ca va fi posibil acest lucru dupa implementarea cu succes a programului "Termoficare 2006-2009".
Potrivit lui Vasile Muntenita, directorul proiectului in cadrul MAI, prin implementarea acestui program se urmareste si limitarea interventiei statului in mecanismele pietei energetice, dar si ca factura platita de populatie sa nu aiba o pondere din venituri mai mare decat media europeana, care in acest moment este de aproximativ 10%.
El a precizat ca in prima faza vor scadea cheltuielile pentru caldura, iar in momentul cand sistemele de cogenerare vor fi implementate in cadrul acestui program va urma o micsorare si a facturii la electricitate.
Aceste obiective vor fi atinse daca va scadea ponderea pierderilor de la 40%, cat se inregistreaza in prezent, la 12%, odata cu obtinerea unui randament de 85% pentru sistemul de termoficare. In opinia oficialului MAI, acest lucru ar putea fi posibil chiar si inainte de finalizarea programului "Termoficare 2006-2009", conditia fiind ca administratiile publice locale sa se implice in implemetarea acestui program.
Reprezentantul MAI a subliniat importanta implicarii unor investitori privati in acest program, fie pentru achizitionarea unor termocentrale, fie pentru concesionarea anumitor portiuni din sistemul de termoficare si a anuntat ca se poarta deja negocieri cu companii importante din tari precum Suedia, Rusia, Italia, Israel, Japonia sau Germania pentru a semna parteneriate in vederea finantarii.
Programul de termoficare are un buget total de aproximativ 3,8 miliarde de euro. Pentru 2006, programul de reabilitare a retelelor de distributie a agentului termic a avut un buget de 500 de milioane de lei, iar pentru 2007 vor fi alocati 750 de milioane de lei. (M.C.I.)