Guvernul trebuie sa determine autoritatile locale sa aloce bani pentru infrastructura, altfel dezvoltarea acesteia nu va fi unitara. Un oficial al Ministerului Transporturilor este de parere ca numai asa zonele rurale isi pot atinge obiectivele. Banii care vor fi alocati in 2006 pentru infrastructura sunt de trei ori mai multi decat anul trecut.

In acest an, autoritatile locale, judetene, orasenesti si comunale trebuie sa se alature programului Guvernului si sa aloce la randul lor bani pentru infrastructura, considera secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), Ioan Andreica. Potrivit acestuia, "incepand cu 2006, ministerul va putea sprijini si modernizarea drumurilor judetene, dupa ce, pana acum, ministerul avea intre atributii doar drumurile comunale pe care se puteau face pietruiri, adesea luate de ape".
Secretarul de stat in MTCT a declarat recent ca in 2006 vor fi alocati de trei ori mai multi bani pentru infrastructura decat in 2005. "Noi o sa alocam pentru drumuri si pentru alimentari cu apa resurse de trei ori mai mari comparativ cu 2005. Sigur, este programul de inceput de an, si speram ca pe parcursul anului sa mai accesam si alte fonduri si sa marim aceasta cota", a explicat el.
De asemenea, oficialul din MTCT a mentionat ca infrastructura se refera nu numai la drumuri nationale, ci si la drumuri judetene si comunale, sisteme de alimentare cu apa, retele mari de transport ale gazului metan, retele de transport a energiei, telecomunicatii. Tocmai de aceea, crede Andreica, eforturile de modernizare nu pot cadea doar pe "umerii" ministerului pe care-l reprezinta.

770 de sate alimentate cu apa in 2007

In 2006 vor fi folositi 34,4 milioane de dolari pentru finalizarea alimentarii cu apa a 196 de localitati si inceperea lucrarilor de acest fel in 61 de sate, potrivit datelor MTCT. In acelasi timp, printr-un alt program, au fost repartizate 30 de milioane de lei noi pentru continuarea lucrarilor in 373 de localitati, unde in
98 de sate vor fi puse in functiune sisteme de alimentare cu apa.
Din aceleasi date mai aflam ca in 2007, dupa finalizarea acestor programe, 770 de sate vor beneficia de alimentarea cu apa.
Pentru reabilitarea drumurilor comunale, MTCT desfasoara un program cu finantare de la bugetul de stat si unul finantat din credit extern. Astfel, in 2006 reabilitarea drumurilor de interes local va fi finantata de la bugetul de stat cu 47,5 milioane de lei noi. Mai trebuie spus ca programele de infrastructura rurala incepute acum cativa ani nu au beneficiat de o finantarea care sa permita o dezvoltare echilibrata a satelor.
De-abia in acest an, autoritatile au inteles in sfarsit ca finantarea este foarte importanta si au inceput sa acorde mai mult interes programelor de dezvoltare a infrastructurii rurale.