Ministerul Finantelor Publice aplica din aceasta luna un plan cu noi masuri pentru combaterea evaziunii fiscale de pe piata bauturilor alcoolice. Autoritatile spera sa reduca astfel piata neagra a alcoolului cu 10-15 procente.
In prezent, pentru jumatate din bauturile alcoolice vandute nu se platesc taxe si impozite.

Pentru a continua sa functioneze pe piata si dupa 1 aprilie 2005, producatorii de alcool sunt obligati prin Codul Fiscal sa-si instaleze in fabrici camere video pentru supravegherea rezervoarelor de alcool, contoarelor prin care este inregistrata productia, dar si a cailor de acces. Din aceeasi zi, producatorii trebuie sa aiba contoare individuale pentru curentul, gazele naturale, apa si aburul consumate pentru producerea alcoolului etilic. De altfel, reprezentantii Ministerului Finantelor spun ca toate aceste masuri impreuna cu noua lege pentru combaterea evaziunii fiscale ar trebui sa dea roade. Primul pas ar fi ca piata neagra a alcoolului sa scada cu cel putin 10%.

Din mai, controale la toate fabricile de alcool din tara

Speriati de marimea pietei negre din industria alcoolului, specialistii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) lucreaza deja la un proiect complementar de combatere a evaziunii fiscale in sectorul productiei de bauturi. Vicepresedintele ANAF, Bogdan Hutuca, responsabil pe partea de control, ne-a declarat ca au fost schitate cateva actiuni care ar putea fi puse in practica chiar de luna viitoare. Astfel, potrivit lui Hutuca, in mai, inspectorii fiscali vor incepe o ampla actiune de “verificare a conditiilor in care au fost autorizate toate fabricile de alcool din tara“. Vicepresedintele ANAF ne-a mai spus ca toate fabricile care nu respecta reglementarile din Codul Fiscal si nu sunt dotate corespunzator nu vor mai putea functiona.
Bogdan Hutuca a mai aratat ca Agentia intentioneaza sa desfiinteze serviciul supraveghetorilor fiscali din fabricile de alcool pentru ca de-a lungul timpului s-a dovedit ineficient. Cel putin aparent, ANAF doreste sa inlocuiasca supravegherea fiscala din interiorul fabricii cu veficari foarte dese, inopinate. In opinia lui Hutuca, “daca scoti echipe de control specializate, poti sa verifici absolut totul“.

Dascalu: Piata neagra a ajuns de la 70 la 50%

Presedintele patronatului industriei alcoolului si a bauturilor alcoolice GARANT, organizatie ce detine 98% din productia fabricata in tara, Romulus Dascalu, ne-a declarat ca eforturile din ultima perioada ale autoritatilor indreptatite au facut ca piata neagra a alcoolului sa scada de la aproximativ 70% la 50%. “S-a mai redus evaziunea. Autoritatile au facut curatenie pe la Targoviste, Botosani, Constanta“, a spus Dascalu, care este totodata si vicepresedinte al UGIR 1903. Presedintele GARANT arata ca ideea colaborarii dintre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Garda Financiara este foarte buna si a reusit sa dea roade.

Producatorul evazionist il falimenteaza pe cel bun platitor

Dascalu a mai aratat ca marimea pietei negre a alcoolului este in continuare ingrijoratoare pentru producatori pentru ca “intre cel care plateste acciza si cel care nu plateste diferenta este enorma“. Dascalu a explicat ca producatorul evazionist este cel care il falimenteaza pe primul, punand in acelasi timp pe piata si bauturi de proasta calitate.
Pe de alta parte, seful patronatelor din industria alcoolului si a bauturilor alcoolice a precizat ca, daca autoritatile se vor multumi cu aceasta proportie de 50%, “GARANT, care este afiliat la Confederatia Europeana a Producatorilor de Alcool, va informa Comisia Europeana ca nu se va mai vedea nici o miscare“.
Dascalu s-a declarat “foarte suparat pe Ministerul Agriculturii“ din cauza ca acesta nu este de acord cu verificarea cazanelor de tuica. El a precizat ca ministerul nu si-a dat avizul pe un proiect de hotarare de Guvern care preciza explicit verificarea cazanelor de tuica din gospodarii. “Au maltratat aceasta hotarare de Guvern“, a conchis vicepresedintele UGIR 1903.

In 5 ani, controalele au adus circa 1.000 de miliarde de lei

Potrivit datelor ANAF, in perioada ianuarie 2001 - februarie 2005, in urma inspectiilor fiscale care au avut loc la producatorii si comerciantii de alcool si bauturi alcoolice au fost atrase suplimentar la buget 1.048,4 miliarde de lei. Astfel, ponderea sumelor atrase suplimentar din acest sector a fost de 3,4% din totalul sumelor atrase suplimentar la bugetul general consolidat, iar sesizarile penale facute in urma controalelor reprezinta 1,6% din totalul sesizarilor penale inregistrate si 4,2% din valoarea prejudiciilor totale.