Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, in raportul semianual, ca, in Romania, cresterea economica va continua sa fie semnificativa, pe fondul avansului rapid al creditarii, dar ca aceasta evolutie va determina mentinerea unui deficit de cont curent ridicat. In aceste conditii, FMI apreciaza ca ritmul de crestere economica al Romaniei se va mentine in jurul valorii de 5% anual. Previziunile FMI sint mult mai ponderate decit cele facute recent de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), atit in privinta cresterii economice si a deficitului de cont curent, cit si in ceea ce priveste evolutia inflatiei. Recent, CNP a previzionat, pentru 2005, o crestere economica de 6%, dupa ce anul trecut cresterea a fost de de 8,3%, urmind ca, in 2006, potrivit estimarilor CNP, Produsul Intern Brut sa avanseze cu un ritm previzionat de 6,1%. Pentru 2007 si 2008, comisia estimeaza un impuls al economiei de 6,3%, respectiv 6,5%. Ritmul mediu ar fi, in consecinta, de 6,2% anual. Aceste cifre sint ajustate binisor, evident in sus, fata de cele avansate in raportul semianual, intocmit de FMI. Astfel, FMI apreciaza ca ritmul de crestere economica al Romaniei se va mentine in jurul valorii de 5% anual. Mai exact, in 2005, aceasta va fi de 5,5%, iar in 2006, de 5%.
In privinta deficitului de cont curent, previziunile FMI indica o reducere pina la 6,9% din PIB in 2005 si la 6,3% in 2006. Comisia Nationala de Prognoza (CNP)a anticipat, la rindul sau, cresteri importante ale deficitului de cont curent in urmatorii ani, insa pe fondul majorarii PIB, ponderea acestuia ar urma sa se reduca pina la 6,2% din PIB in 2006 si la 5% din PIB in 2007. Pentru 2005, CNP estimeaza un deficit de cont curent de 6,6% din PIB. FMI avertizeaza insa ca, pentru diminuarea deficitului de cont curent, este nevoie de mentinerea unei politici fiscale strinse si de controlul majorarii salariilor si a creditului.
In aceste conditii, FMI prognozeaza o rata medie a inflatiei de 8,2% in 2005 si de 5,7% in 2006. Aici, previziunile CNP sint mult mai apropiate de cele ale FMI, indicind o inflatie medie de 8,1% in acest an si de 6% anul viitor.
In raportul amintit, Fondul anticipeaza totusi ca reformele structurale vor imbunatati climatul de afaceri si vor ajuta la atragerea de investitii straine directe mai ridicate. "Banca Nationala a Romaniei a redus semnificativ dobinda de referinta pentru a putea sa atinga tinta de inflatie, dar trebuie accelerate reformele si lupta impotriva coruptiei pentru a favoriza integrarea fara probleme in Uniunea Europeana in 2007 ", se precizeaza in raportul FMI.