De la inceputul anului si pana in prezent, au fost anihilate 32 de posturi de radio-pirat, iar anul trecut 54, cele mai multe descoperite in Bucuresti si in zonele limitrofe. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), manelele se afla in topul transmisiilor de acest gen. “Posturile de radio-pirat transmit muzica in general intre orele 18.00 si 24.00 si mai ales manele“, a declarat ieri Dana Floricel, director la Directia Teritoriala Bucuresti a IGCTI.
O statie-pirat nu implica costuri ridicate si poate fi realizata de orice persoana cu pregatire in domeniul electronicii, a adaugat ea. In general, apartamentele de bloc servesc drept posturi de radio-pirat.
Totusi, acest gen de activitate la negru nu este considerata foarte periculoasa de catre autoritati decat atunci cand interfereaza cu sistemele de dirijare din aeroporturi. “In ultimele luni, am avut doua sesizari de la Romatsa, dar nu stim daca in castile pilotilor se auzeau manele“, a mai spus Marinescu.
Tot ieri, a fost prezentata si o statie mobila folosita pentru identificarea posturilor-pirat, un sistem performant care costa 15 miliarde de lei.