Din luna septembrie, craiovenii vor avea la dispozitie, pentru a circula prin oras, 48 de autobuze nou-noute. In vederea achizitionarii mijloacelor de transport in comun, RAT Craiova organizeaza licitatie la sfarsitul acestei luni.
Regia Autonoma de Transport (RAT) Craiova intentioneaza sa organizeze licitatie, pentru cumpararea de autobuze, pana la sfarsitul lunii mai. Viceprimarul Sorin Iordache a precizat ca mijloacele de transport in comun vor fi introduse in circuit, cel mai probabil, in luna septembrie. Iordache sustine ca ieri au fost puse la punct ultimele detalii pentru finalizarea caietului de sarcini. De noile achizitii vor beneficia insa doar craiovenii care circula pe traseele cele mai importante.
"Le vom duce pe cele mai vechi la periferie, unde sunt folosite de mai putine persoane, iar cele noi vor fi utilizate pentru zona centrala. Intentionam sa luam 48 de autobuze, un autocar si un microbuz. Ultimele doua vor fi in special la dispozitia RAT Control Craiova", a afirmat Iordache. Pentru a-si vedea parcul auto modernizat, conducerea regiei se pregateste sa suporte un efort financiar de circa sase milioane de euro, un singur autobuz ajungand la 120.000 de euro. Dupa ce s-a obtinut acordul consilierilor locali de a emite o scrisoare de garantie pe baza careia sa isi poata cumpara autobuzele, RAT asteapta acum cat mai multe firme care sa isi doreasca o colaborare cu ea. "Valoarea asigurata prin scrisoarea de garantie este de doua rate trimestriale, adica de opt miliarde de lei. Mai multe firme au venit sa intrebe de licitatia pe care o vom organiza, insa ne intereseaza sa participe in numar cat mai mare, pentru a obtine un pret cat mai avantajos", a declarat viceprimarul.
In cazul in care regia nu isi permite sa achite ratele, cel care le va suporta va fi Consiliul Local Craiova. Pentru a nu fi nevoiti sa saraceasca bugetul local doar de dragul a 50 de autobuze, alesii locali s-au gandit deja la o modalitate de recuperare a sumelor. RAT nu ar mai primi subventia lunara care ii este asigurata, pentru abonamentele elevilor, studentilor si pensionarilor.
Se cauta cumparatori pentru microbuzele uzate
In timp ce conducerea RAT Craiova viseaza deja la imbogatirea parcului auto, vicele Iordache se gandeste cum sa scape mai repede de povara celor 50 de microbuze achizitionate in sistem leasing in urma cu doi ani. Dorind sa se dispenseze de ele, Iordache se gandise initial sa nu mai plateasca ratele lunare, in acest fel firma de leasing vazandu-se obligata sa-si ridice masinile. Dupa o analiza atenta, edilii au decis insa ca nu are rost sa piarda banii platiti. Din acest motiv a demarat identificarea de cumparatori carora sa li se predea contractul de leasing, acestia urmand sa plateasca si o anumita valoare pentru achizitionarea microbuzelor, care sa compenseze astfel sumele platite de RAT.
"Am gasit mai multe firme interesate sa ia o parte dintre microbuze, insa totul a ramas in stadiul de oferta. Motivul nu este ca nu ne-am fi inteles, ci ca firma de leasing ar vrea ca respectivul contract sa fie preluat de o singura societate", a declarat Iordache.