Cele mai atractive zone pentru turisti sunt sudul Transilvaniei - zona Sibiului si a Brasovului (Bran, Moeciu), Bucovina si Delta Dunarii. Cu toate acestea, datorita pozitionarii sale la nord de Dunare, Doljul are cu ce sa atraga turisti.
In 2007, Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) intentioneaza, potrivit Rompres, citat de bloombiz.ro, sa promoveze mai mult Oltenia si Banatul. E drept ca ANTREC a ales sa-si concentreze promovarea pe zona de nord a Olteniei, insa nici Doljul nu duce lipsa de potential turistic. "Doljul este un judet cu potential, insa trebuie valorificat cat mai mult si mai bine", a declarat Cornel Bunget, reprezentantul in regiune al Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT). Potrivit spuselor acestuia, doljenii pot atrage turisti, in special pe segmentul rural si ecologic, cu conditia sa promoveze autenticitatea zonei. Mai mult decat atat, in localitatile in care specificul nu este foarte bine conturat, acesta sa fie redefinit si chiar reinventat. "Pe de o parte trebuie sa dezvolte traditiile culinare oltenesti ce s-au uitat in timp, iar pe de alta parte sa creeze retete culinare noi care sa-i atraga pe potentialii turisti. In plus, ar fi recomandat sa se creeze o marca de zona, pentru a avea un produs specific", a spus Bunget, care e de parere ca si arhitectura caselor poate fi un punct de atractie.
Dunarea, atuul neexploatat al doljenilor
Atuul regiunii este Dunarea. "Dunarea este in prezent Culoarul 7 European, astfel ca o forma de turism ce ar trebui practicata este si cea care vine in intampinarea celor care vin pe Dunare cu iahturi, salupe sau chiar vase de croaziera", a afirmat Cornel Bunget. In acest sens, doljenii ar putea sa amenajeze, de exemplu, statii de alimentare pentru astfel de ambarcatiuni, iar oltenii ar putea sa-si dezvolte microferme cu mici restaurante cu specific, in care sa prepare mancaruri din materii prime obtinute in gospodaria proprie. In acelasi timp, astfel de intreprinzatori trebuie sa respecte cu strictete normele europene sanitar-veterinare si sa ofere servicii turistice conforme cu legile in vigoare.
Zone cu potential turistic in Dolj
Zonele cu potential turistic din Dolj, identificate cu ajutorul reprezentantului ANT din regiune, sunt Bechet, Calafat, Gighera (izvoare cu proprietati curative), localitatile in care exista podgorii (atractive prin organizarea de degustari de vinuri in crame proprii), lacurile din judet (Lacul Fantanele), Jiul (activitati de iahting, concursuri de caiac-canoe). "Exista potential si la Lacul Victoria, din Bratovoiesti, o zona care acum 15 - 20 de ani era considerata statiune turistica. Exista deja o firma care va demara curand lucrari de reabilitare", a spus Cornel Bunget.
De fapt, in Dolj sunt mai multi intreprinzatori care au identificat potentialul turistic al zonei. Au fost deja construite pensiuni turistice in Perisor (Cristian), Beharca (La Izvoare si Carul din Stele), Pielesti (Trandafirul Galben). Alte proiecte agroturistice mai sunt la Carcea (proiect nedemarat inca), la Preajba (in curs de clasificare - va fi data in folosinta in primavara acestui an).
Manifestari si festivaluri specifice, atractia turistilor
Pentru a atrage cat mai multi turisti, doljenii trebuie insa se gandeasca sa creeze manifestari si festivaluri specifice care sunt deosebit de atractive pentru turisti. In tara exista deja o serie de astfel de manifestari - "Caravana Clatitelor" (Prejmer, Brasov), "Festivalul International 'Pomana Porcului'" (Balvanyos, Covasna), "Festivalul Carnatilor si al Covrigilor" (Buzau), "Festivalul Secerisului" (Ampoita - Alba), "Festivalul Pastravului" (Ciocanesti, Suceava), "Festivalul Sarmalelor" (Praid, Harghita), "Festivalul Branzeturilor si al Pastramei" (Bran, Brasov). De mare atractie sunt si manifestarile organizate pentru realizarea unui produs demn de cartea recordurilor: "Zilele comunei Turia - realizarea celui mai mare bulz din lume" (Covasna).
Rezervatii naturale si monumente ale naturii
' Padurea Ciurumela de la Poiana Mare - rezervatie forestiera, cu salcami batrani, unici in Europa.
' Punctul fosilifer Bucovat - zona ocrotita de lege.
' Rezervatia ornitologica de la Ciupercenii Noi - peste 140 de specii de pasari, unele rare - barza neagra, egreta mica, rata pestrita, lisita, codobatura alba, starcul rosu etc.
' Padurea de la Cosoveni - zona de vanatoare de capriori si fazani.