Dupa “Nu-ul“ francez si cel olandez, mai multi lideri politici europeni sunt de parere ca extinderea Uniunii ar trebui amanata. Mai mult, recent, cancelarul austriac Wolfgang Schuessel (foto) a declarat ca este convins ca aderarea Romaniei si cea a Bulgariei vor fi intarziate cu un an. La randul lor, politicienii si guvernantii romani nu par deloc impacientati si sustin ca UE nu se afla in nici un fel de criza.
Cancelarul austriac a apreciat recent ca are convingerea ca aderarea Romaniei si cea a Bulgariei vor fi amanate cu un an, dar a spus in acelasi timp ca ratificarea Constitutiei europene trebuie sa continue in ciuda opozitiei declarate in mai multe state fata de acest proces. La randul sau, ambasadorul Germaniei in Romania, Wilfried Gruber, a declarat ieri ca tara noastra ar trebui sa fie precauta in sustinerea unor noi candidati pentru aderare rapida la Uniunea Europeana. El a facut aceste declaratii referindu-se la mesajul premierului roman Calin Popescu-Tariceanu care spunea ca “Romania are interesul sa transfere Uniunea Europeana spre est, sud si nord“ si sa determine “o contaminare a spatiului tangent“. De altfel, premierul a apreciat ieri la unison cu ministrul Afacerilor Externe si cu ministrul Integrarii Europene ca evenimentele recente din Uniunea Europeana privind ratificarea Constitutiei europene nu reprezinta o criza, ci un moment de reflectie asupra proiectului european.

“Nu-ul“ poate avea implicatii asupra aderarii

Mai mult, Gianfranco Fini, ministrul Afacerilor Externe al Italiei, a spus ieri in cadrul intrevederii avute cu premierul roman ca rezultatele referendumurilor din Franta si Olanda nu trebuie sa aiba efecte negative asupra eforturilor Romaniei de integrare in UE.
La randul sau, Tariceanu a acceptat ca desi nu exista o conditionare politica sau juridica intre Constitutia europeana si aderarea Romaniei si Bulgariei, exista in schimb legaturi fine care pot influenta evolutia procesului. Totodata, el si-a exprimat speranta si increderea in capacitatea Europei de a depasi obstacolele.

Nu exista schimbari oficiale in procesul integrarii

Adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Onno Simons, a afirmat ieri ca Romania trebuie sa faca eforturi semnificative pana in noiembrie 2005 pentru integrarea in UE si nu are timp pentru dispute politice.
Romania si Bulgaria ar trebui sa poata adera in ianuarie 2007, dar numai daca isi indeplinesc obligatiile asumate, a afirmat acesta, adaugand ca nu exista schimbari oficiale in procesul de aderare a celor doua tari.
Totusi, el a confirmat o schimbare de climat in Uniunea Europeana si a precizat ca “nu ar fi democratic“ ca institutiile europene sau institutiile nationale din tarile membre ale organizatiei sa ignore preocuparile cetatenilor.

Geoana considera ca UE va ridica stacheta

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Mircea Geoana, a precizat ca recentele evenimente din Uniunea Europeana sugereaza ca exigentele impuse Romaniei vor fi mult mai mari. In opinia sa, precautia evidenta dupa respingerea Tratatului constitutional european de catre Franta si Olanda conduce la o exigenta nemaiintalnita fata de evaluarea Romaniei si Bulgariei in procesul de aderare la Uniunea Europeana.
“Romania este condamnata sa fie Nadia Comaneci. Sa ia nota 10 pe un exercitiu impus“, iar cel mai mic pas gresit va fi sanctionat imediat, a declarat Geoana subliniind faptul ca evaluarea nu se va face doar pe criterii tehnice, ci si pe baza de conduita politica.