Erste Bank va pastra denumirea BCR si dupa trecerea celor trei ani specificati in contractul de privatizare, pentru ca banca este una dintre cele mai cunoscute din Romania, a declarat ieri la Bucuresti, presedintele bancii austriece, Andreas Treichl.

"Cand cumparam o banca, evaluam si denumirea. Daca brandul bancii are notorietate pe piata respectiva, se pastreaza vechea denumire", a spus Treichl.
El a adaugat ca au existat tari, cum ar fi Slovacia si Cehia, unde au fost modificate denumirile bancilor preluate, "pentru ca aveau o calitate slaba a brandului".
"BCR are o pozitie buna pe piata romaneasca, de aceea denumirea va ramane neschimbata. Face parte din cele trei nume de banci recunoscute in Romania ca branduri", a mai spus Treichl.
De asemenea, BCR ar putea deveni o marca de renume pe plan international. Cel putin asa sustine presedintele Erste Bank, care a declarat ca "transferul brandului in alta tara depinde si de operatiunile care se fac in acea tara". El a amintit ca BCR are deja o banca in Republica Moldova.
In ceea ce priveste conducerea bancii, presedintele Erste Bank a declarat ca aceasta va fi deocamdata mentinuta, iar presedintele executiv al bancii, Nicolae Danila, nu va fi schimbat. Totodata, el a subliniat ca nu va fi schimbata nici pozitia pe care BCR o are acum in piata.

BCR, listata la bursa prin oferta publica

BCR va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) printr-o oferta publica initiala. Aceasta varianta este, in opinia viitorilor proprietari ai BCR, grupul austriac Erste Bank, cea mai oportuna solutie, in conditiile in care actiunile bancii nu sunt inca listate. Potrivit contractului de privatizare, actiunile BCR vor fi tranzactionate la BVB, in maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica, dar participatia Erste Bank nu va trebui sa scada sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social. "Exista deja doua banci foarte atractive, cotate la BVB, si anume Banca Transilvania si BRD. Este un loc interesant unde poti sa-ti cotezi titlurile bancii. Ne place, dar trebuie sa ne gandim si la structura Bursei", a spus presedintele Erste Bank. El a apreciat ca, in conditiile in care 60-70% din Bursa este reprezentata de domeniul bancar, atunci cand o banca sau industria bancara in ansamblu au probleme si Bursa va avea de suferit. "BVB nu este o piata foarte mare. In general, bursele mici sunt volatile. Tranzactionandu-se volume mici, preturile pot sa creasca sau sa scada rapid. Credem ca pe parcurs bursa va creste. Erste Bank trebuie sa urmareasca cum vor evolua lucrurile in urmatorii ani", a mai spus presedintele bancii austriece.

Posibile disponibilizari de personal?!

Intrebat daca vor fi disponibilizari in randul personalului BCR, Treichl a raspuns ca este prea devreme pentru o asemenea intrebare. "Suntem la scurt timp dupa semnare. Am spus ca vom reduce suprafata. Nu pot sa spun ca toti oamenii vor ramane, dar, in viitor, sigur vom avea nevoie de mai multi oameni. Important este ca oricine va avea sansa sa ramana daca asta vrea", a explicat presedintele Erste Bank.
20% din portofoliul Erste pentru BCR
In urmatoarele luni, BCR ar putea sa reprezinte 20% din portofoliul Erste, a adaugat Treichl. De asemenea, el spera ca procesul de preluare a BCR sa se incheie la sfarsitul lui mai, adica ceva mai devreme decat termenul stabilit initial ca fiind jumatatea lui 2006. In ceea ce priveste profitul, reprezentantii grupului austriac spun ca va fi vorba de o crestere anuala de circa 20% in urmatorii patru ani, iar in 2009 profitul net va inregistra o crestere de 20% fata de anii precedenti.
De asemenea, potrivit lui Treichl, va fi aproape imposibil ca pe viitor Erste sa fie cumparata de un alt grup financiar, pentru ca va deveni si mai puternica decat in prezent.