A doua mare banca ca marime din Austria, Erste Bank este foarte interesata de privatizarea CEC, iar presedintele acesteia, Andreas Treichl, sustine ca participarea bancii austriece la licitatie va urca pretul pe care-l va obtine Guvernul roman, chiar daca Erste Bank va pierde competitia.
Erste Bank este unul dintre competitorii importanti din Austria in cursa pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni din Romania, alaturi de HVB Bank, Raiffeisen Bank, Robo Bank si OTP, care si-au anuntat, de asemenea, intentia de a intra in cursa pentru cumpararea unicei banci de economii din sistemul bancar romanesc.
Seful departamentului de strategii al Erste Bank, Manfred Wimmer, sustine ca, in cazul preluarii CEC, Erste va pastra specificul bancii de economii, care se potriveste conceptului promovat de institutia austriaca.
In opinia lui Wimmer, CEC are probleme de portofoliu, iar reducerea dobanzilor din Romania va influenta negativ profitabilitatea institutiei.
Cu toate acestea, el a motivat ca banca austriaca este interesata de aceasta investitie, intrucat se are in vedere ca procesul de economisire va continua sa creasca pe fondul convergentei economiei romanesti, determinata de aderarea la Uniunea Europeana.