Este oficial! Peste exact o saptamana se semneaza contractul intre Electroputere Craiova si dezvoltatorul care va construi un centru comercial in incinta fabricii craiovene. In mall vor functiona hipermarketul Auchan, Norauto (service auto), KIABI (haine), Decathlon (articole sportive) si Leroy Merlin (bricolaj). Dezvoltatorul promite 1.600 de locuri de munca.

Proiectul Electroputere Shopping Center este mai aproape de realitate. Intr-o saptamana trebuie sa se semneze contractul de vanzare a terenului din incinta uzinei, teren pe care va aparea primul mall din Craiova. In centrul comercial din incinta Electroputere ar urma sa se deschida mai multe magazine, un hipermarket Auchan, un service auto generalizat, o unitate de bricolaj si un magazin cu articole sport, potrivit unor surse din piata, apropiate tranzactiei.

Mall-ul va fi gata in octombrie 2011

Compania K&S Electric Power Point, controlata de actionarii dezvoltatorului imobiliar BelRom (firma care dezvolta reteaua de parcuri de retail European Retail Park din Romania) este dezvoltatorul care cumpara suprafata de 12 hectare de la Electroputere Craiova, suprafata pe care exista o hala de productie, dezafectata de compania craioveana. Managerul de proiect, Adrian Tulhina, a confirmat ca saptamana viitoare se incheie tranzactia cu Electroputere si a declarat, in exclusivitate pentru GdS, ca mall-ul va fi operabil in octombrie 2011. "Se vor crea 1.600 de locuri de munca. Lucrarile vor fi executate de un antreprenor general, care va lucra si cu firme locale de constructii", a precizat Adrian Tulhina, managerul proiectului Electroputere Shopping Center.

Terenul valoreaza o avere

Dezvoltatorul a fost incantat de amplasamentul pentru viitorul centru comercial - un loc accesibil craiovenilor, un spatiu suficient de mare pentru ceea ce vor ei sa dezvolte in Banie, o zona usor de transformat intr-un spatiu comercial. Potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti de catre Electroputere, pretul de vanzare a terenului va fi de minimum 20 de milioane de euro. Valoarea exacta a tranzactiei nu a fost dezvaluita pana in prezent, dar se stie ca "banii vor fi utilizati pentru plata datoriilor Electroputere catre bugetul consolidat al statului", a precizat, pentru GdS, directorul companiei craiovene, Adrian Dumitriu. Si reprezentantii dezvoltatorului pastreaza confidentialitatea asupra pretului tranzactiei care, in ultima instanta, ar putea dezmorti piata imobiliara din Craiova, fiind un reper pentru eventuale tranzactii similare in zona.

Un hipermarket Auchan si multe magazine "de firma"

Surse din piata sustin ca in centrul comercial care va fi amenajat la Electroputere va fi deschis un hipermarket Auchan, aceasta fiind cea mai importanta investitie din viitorul mall. "Cu certitudine va fi Auchan la Craiova", garanteaza aceleasi surse. Grupul francez Auchan - controlat de familia Mulliez - este prezent pe piata din Romania in special in Capitala, dar si mai aproape de Craiova, la Pitesti. Grupul francez a anuntat recent ca intentioneaza sa deschida pana la sfarsitul anului 2012 cinci hipermarketuri noi in Romania. Potrivit Capital.ro, investitia intr-un singur spatiu comercial Auchan in Romania este estimata intre 15 si 30 de milioane de euro.
In spatiul care va fi cumparat de K&S in incinta Electroputere se va deschide un service auto generalizat, Norauto - companie distincta in cadrul grupului francez Mobivia. In tara noastra, Service Norauto exista pe langa cateva dintre hipermarketurile Auchan si Carrefour din Bucuresti. Norauto se dezvolta in orasele mari din Romania, anunta actionarii companiei. La Electro se va deschide un magazin de haine KIABI. Potrivit site-ului propriu al companiei, detinatorii KIABI si-au propus sa deschida 20 de magazine in Romania, pana in anul 2014. In Electroputere Shopping Center va fi prezenta si firma Decathlon - care, de altfel, este cel mai mare retailer de articole sportive din Europa. In aceeasi incinta despre care vorbim, craiovenii vor mai gasi si Leroy Merlin - o unitate de bricolaj (constructii, casa, gradina etc.). Leroy Merlin, membra a grupului francez Adeo, isi va deschide la Craiova cea de-a doua unitate de pe teritoriul Romaniei, insa intentia companiei este de a inaugura asemenea centre de bricolaj peste tot in tara. Managerul de proiect, Adrian Tulhina, a confirmat informatiile potrivit carora Auchan si celelalte companii isi vor deschide operatiuni in Banie si a adaugat ca "exista discutii si cu alte firme care sa vina in centrul comercial. Vor fi branduri de renume care vor veni la Craiova".

De ce va fi primul mall din Craiova

Dezvoltatorul sustine ca mall-ul de la Electroputere devine operabil in octombrie 2011. Ar fi primul centru comercial al Craiovei de acest fel, dupa doua incercari nereusite ale celor de la Immoeast si Sonae Sierra. Cei doi dezvoltatori imobiliari au fost nevoiti sa opreasca lucrarile, din lipsa finantarilor si din cauza dificultatilor de a inchiria spatiile comerciale, in plina criza. Sonae Sierra a spus recent, pentru GdS, ca nu renunta la mall-ul de la Craiova, de pe strada Caracal, dar nu a dat publicitatii date certe referitoare la valoarea investitiilor (respectiv la sursa banilor). Ce are sigur mall-ul de la Electroputere? In primul rand, ei cumpara terenul. In al doilea rand, exista deja contracte de inchiriere cu Auchan, Norauto, KIABI, Decathlon si Leroy Merlin, iar toate aceste grupuri (multe frantuzesti) au anuntat recent ca vor sa se extinda pe piata din Romania, in special in marile orase, cum este si Craiova.
Cine este Auchan in lume
Potrivit Wikipedia, Auchan este o retea internationala de hipermarketuri, cu sediul central la Lille, Franta. Compania este controlata de familia Mulliez si este prezenta in Franta, Italia, Spania, Portugalia, Luxemburg, Polonia, Ungaria, Rusia, Maroc, China, Taiwan si Romania. Denumirea Auchan provine din limba franceza, fiind un omofon pentru Hauts-Champs, un cartier in Roubaix. Grupul Auchan are 210.000 de angajati si o cifra de afaceri de 31,8 miliarde de euro.