In acest an, vanzarile de masini si utilaje agricole produse in Romania au atins cifra de 2.565 de miliarde de lei, in crestere fata de anul 2003, cu 60%. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Constructorilor de Tractoare si Masini Agricole din Romania, parcul de echipamente agricole din Romania cuprinde aproximativ 165.000 de tractoare, din care peste 70% au depasit gradul de uzura acceptat.
Totodata, valoarea stocurilor de tractoare, masini si echipamente agricole detinute de producatori depaseste 1.600 de miliarde de lei. Reprezentantii Departamentului de Mecanizare din cadrul Ministerului Agriculturii au recunoscut ca o mare parte a parcului de utilaje agricole si-a depasit durata de utilizare prevazuta. “Tractoarele romanesti au, in mod normal, o perioada de folosinta de 8-10 ani, dar multe dintre ele sunt folosite de peste 20 de ani“, au precizat acestia.
Pentru a ajunge la nivelul tarilor vecine, Romania ar mai avea nevoie de aproximativ 350.000 de tractoare. Fata de Italia, spre exemplu, piata romaneasca totala a utilajelor si masinilor agricole, estimata la circa 90 de milioane de euro, reprezinta doar 3%.