Odata cu liberalizarea pietei muncii ca urmare a intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, galatenii s-au inghesuit la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) pentru a afla cum pot lucra dincolo de granitele tarii. Interesul acestora a crescut dupa ce in mass-media locale au aparut informatii legate de modul in care se pot afla detalii pe tema acestui subiect. Desi AJOFM Galati a desemnat o persoana care se va ocupa de oferirea informatiilor legate de angajarea in strainatate, mai precis de prezentarea locurilor de munca disponibile si a etapelor ce trebuie parcurse pentru ocuparea lor, acest ajutor specializat este deocamdata doar teoretic.

Aceasta situatie este posibila deoarece reteaua informatica Eures, care reprezinta o baza de date comuna referitoare la joburile oferite in tarile Uniunii Europene, nu este inca aplicabila la nivelul Romaniei. “Specialistii Eures care au fost desemnati la nivelul fiecarei agentii judetene de ocupare a fortei de munca vor fi instruiti in urmatoarea perioada pe aceasta tema, iar dupa finalizarea instruirii se va putea accesa aceasta baza de date. Deocamdata cei care doresc sa afle informatii asupra ofertei de locuri de munca in strainatate o pot face accesind site-ul www.eures.europa.eu”, ne-a declarat directorul executiv adjunct al AJOFM Galati, Carmen Tofan, care este si consultantul Eures al institutiei.

Carmen Tofan afirma ca s-au primit telefoane din partea galatenilor care au dorit sa afle cum pot munci legal in strainatate. “De asemenea au fost si persoane care au venit la sediul Agentiei pentru a cere detalii legate de acest subiect. Acum este prematur sa discutam pe acest subiect deoarece sistemul Eures inca nu este functionabil la nivelul Minsterului Muncii”, a precizat Carmen Tofan.

Desi piata muncii s-a liberalizat de la 1 ianuarie, galatenii care doresc sa munceasca in strainatate au la dispozitie doar datele aparute pe site-ul Eures. Accesarea acestui site este la indemina oricui, dar, din pacate, informatiile prezentate nu sint in limba romana.