Pentru sase societati din cadrul sectorului minier va incepe procesul de restructurare rapida, urmata apoi de privatizarea si atragerea de investitori, conform Hotaririi aprobate, pe 3 mai, de Guvern. In prima etapa, avand in vedere problemele economice grave cu care se confrunta societatile din acest sector, se va derula un proces de restructurare, prin atragerea de investitii pentru activitatile de exploatare, explorare, precum si pentru activitatile de conservare si inchidere. Dupa aceasta etapa, va incepe procesul de privatizare.
Printre societatile vizate de aceasta Hotarire de Guvern se numara si SC Baita SA Stei. Restructurarea acestor societati miniere se va realiza prin incheierea unor contracte de cooperare, care se vor semna intre societatea comerciala si investitor. Contractul de cooperare este cea mai adecvata modalitate de restructurare si atragere de investitii, in contextul economic actual, pentru anumite societati comerciale din minerit, dupa cum a reiesit in urma unei analize comparative a mai multor modalitati de restructurare. Contractul de cooperare are in vedere ca investitorul selectat sa poata desfasura activitati de exploatare eficienta a unor perimetre, cu obligatia de a plati societatii o redeventa pe tona de minereu extras si o chirie pentru activele si/sau mijloacele fixe inchiriate de la societate.
Partile semnatare ale contractelor vor avea urmatoarele participari: societatile comerciale din domeniul mineritului: active (terenuri, cladiri, utilaje, mijloace fixe, mijloace de transport, cu privire la care se va incheia contractul de inchiriere); licente miniere (cu privire la care se vor incheia acte aditionale prin care se va acorda dreptul investitorului de a desfasura anumite activitati miniere; societatea va ramane (co)titular al licentei miniere); salariatii (vor fi preluati de investitor si pot fi detasati sau vor putea lucra pe baza unui contract de prestari servicii. La investitori, resurse financiare, concretizate in bani si echipamente cu titlul de investitii, in timp ce sumele de bani vor putea fi utilizate la realizarea unei exploatari eficiente; rezolvarea unor probleme de mediu; lucrari de reparatii/modernizare active care vor fi utilizate in procesul de extractie; management; know-how. Intr-o etapa secunda, in functie de interesul manifestat de potentialii investitori, se vor lansa procese de atragere de investitii si pentru SC Baita din Stei.