Oricat ar fi de tentanta, achizitionarea unui imobil poate da multe batai de cap unui cumparator, mai ales in situatia economica actuala. Specialistii va sfatuiesc ca, inainte de a investi bani intr-o locuinta, sa aveti in vedere anumite elemente.

Cumparatorii pot face o serie de greseli la achizitionarea unei locuinte. Una dintre acestea este ca ei nu se gandesc la pretul cu care ar putea revinde imobilul respectiv dupa o anumita perioada, acesta trebuind sa fie cel putin egal cu pretul de achizitie. In acest sens, trebuie avute in vedere mai multe elemente care influenteaza pretul unui imobil (locatia, anul de construire, impartirea locuintei, aspectul cladirii si al scarii de acces, mijloace de transport, spatii comerciale, vecinii). Totusi, potrivit specialistilor, in situatia actuala din piata imobiliara, cei care vor cu adevarat sa-si cumpere o locuinta nu ar trebui sa se concentreze doar asupra acestui element. "In momentul cumpararii unei noi locuinte nu incercati sa va ganditi doar la ce pret veti putea revinde imobilul respectiv peste cativa ani. Acest lucru este aproape imposibil de prevazut, avand in vedere schimbarile care se pot produce pe piata intr-o perioada de timp atat de lunga. In primul rand trebuie sa cautati o locuinta pe placul dumneavoastra, in care sa va simtiti bine", noteaza consilierimobiliar.com. Asta deoarece, daca va concentrati prea mult asupra incercarii de a face o afacere buna, este posibil sa finalizati prin a cumpara o locuinta care nu vi se potriveste dumneavoastra si familiei, iar necesitatea efectuarii unor modificari ar genera unele costuri suplimentare substantiale. "O casa trebuie cumparata pornind de la nevoile familiei, de la ce i se potriveste acesteia", precizeaza specialistii.

Nu amanati prea mult investitia

O greseala frecvent facuta de potentialii cumparatori ai unei locuinte este faptul ca nu tin cont de toate detaliile. Cei care iau in calcul varianta unui imobil mai vechi nu il inspecteaza in detaliu, astfel ca risca sa investeasca mult mai mult decat isi planificasera in renovarea sa. Alta eroare este si faptul ca potentialii cumparatori uita sa verifice reputatia constructorului. "Verificarea firmei care s-a ocupat sau se va ocupa de constructie, in cazul unei case noi, este necesara pentru a nu avea surprize mai tarziu", spun specialistii, care atrag atentia ca o greseala majora este luarea deciziei cumpararii in graba. De aceea, ei va indruma sa va ganditi bine inainte de a lua o astfel de hotarare. Aveti insa grija sa nu amanati procesul de cumparare prea mult, deoarece riscati sa pierdeti atat casa pe care v-ati dorit-o, cat si timpul si banii investiti pana in momentul respectiv.
In cazul in care apelati la o agentie imobiliara, foarte importanta este clarificarea rolurilor si indatoririlor celor implicati in procesul de cumparare, precum si a cheltuielilor necesare. "Un cumparator poate crede ca vanzatorii platesc comisioanele tranzactiei sau anumite impozite si taxe, insa nu intotdeauna se intampla acest lucru. Cand se descopera adevarul, poate fi prea tarziu. Prin urmare, cititi cu atentie contractele!", spun specialistii casidascount.ro.