Comerciantii galateni si-au facut prostul obicei de a vinde carnea de pasare vrac si nu ambalata, asa cum prevede legea, punand in pericol sanatatea consumatorilor.

Cumparatorii care achizitioneaza carne de pasare vrac pot avea surpriza sa se aleaga cu o intoxicatie alimentara. Motivul este simplu: societatile comerciale prefera sa cumpere mai multe baxuri cu carne de pasare, pentru a le vinde ulterior vrac. Legea nu stipuleaza degeaba obligatia comerciantilor de a vinde carnea de pasare doar ambalata pentru ca aceasta se deterioreaza foarte repede.

"Ambalarea nu se poate face de catre comercianti, ci doar de abatoarele autorizate. Pe ambalaj trebuie trecuta data ambalarii, calitatea produsului si data la care expira. La noi am depistat destule cazuri cand comerciantii vand carnea de pasare vrac, ceea ce nu e bine", ne-a declarat seful Departamantului Inspectii din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Galati, dr. Nicolae Tureac.

Comerciantii continua totusi sa-si vada de treaba, existand si cazuri in care produsele nu sunt insotite de certificate de conformitate, asa numitele certificate de calitate, care atesta pana la urma ce marfa cumperi.

Supermarketurile sunt "fruncea" la confiscari

De la inceput anului si pana in momentul de fata inspectorii veterinari au efectuat 6.000 de controale, aplicand 116 sanctiuni in valoare totala de 180.000 de lei si confiscand 45 de tone de carne si produse din carne, peste, lactate si produse de panificatie. Valoarea confiscarilor totalizeaza 350.000 de lei. Interesant de amintit este ca 60-70% din confiscari provin de la supermarketurile galatene, fiind vorba de produse carora le-a expirat termenul de garantie. Din fericire, nu e vorba de confiscari clasice, ci de o procedura la care supermarketurile se supun pentru a nu intampina ulterior probleme. "Au o persoana desemnata pentru fiecare raion, care colecteaza produsele expirate si le depoziteaza. Este chemat un medic veterinar si se intocmeste un proces-verbal, in baza caruia produsele expirate sunt ridicate si distruse", ne-a precizat dr. Nicolae Tureac.

Procesarea icrelor negre, trecuta pe linie moarta

DSVSA Galati a emis pana astazi opt ordonante de suspendare a activitatii in cazul unor societati care nu respectau normele sanitar-veterinare, pornind de la igiena necorespunzatoare si pana la utilajele frigorifice defecte. Finalmente, administratorii societatilor in cauza au reusit sa remedieze deficientele, ceea ce nu se poate spune despre o firma galateana care se ocupa de procesarea si exportul icrelor negre. Impotriva firmei a fost emisa singura ordonanta din acest an de incetare a activitatii, nu pentru ca nu ar fi respectat normele sanitar-veterinare, ci pentru ca... a ramas fara materie prima. "Pescuitul sturionilor a fost interzis iar ei nu au mai avut materie prima", sustine seful Departamentului Inspectii din cadrul DSVSA Galati.

Probleme exista nu numai in cazul societatilor care produc, proceseaza si comercializeaza produse de origine animala, ci si in cazul proprietarilor de animale, care inainte de toate nu au realizat lucruri elementare precum identificarea animalelor prin crotaliere.