Piept de pui expirat din 27 decembrie, cozonaci tratati cu alcool etilic sau care contin... coji de nuca, precum si produse rancede au fost gasite in galantarele comerciantilor. Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au dat pana acum amenzi in cuantum total de 44.000 de lei.

Cei de la Protectia Consumatorilor au avut parte de o surpriza neplacut mirositoare in momentul in care au gasit in galantare piept de pui expirat inca din 27 decembrie. Aceasta n-a fost insa singura deficienta pe care au descoperit-o, dand si peste produse neetichetate, expirate sau rancede.

Mai mult chiar, in goana de a-si alimenta unitatile cu cat mai multa carne si produse din carne, vanzatorii au depasit capacitatile lazilor frigorifice, motiv pentru care inspectorii de la Protectia Consumatorilor i-au gasit cu marfa decongelata. Multitudinea de produse aduse in magazine i-a facut pe comercianti sa amestece marfa proaspata cu cea veche.

Seful Inspectoratului Regional de Protecti a Consumatorilor (IRPC), Marioara Gatej, a facut cunoscut faptul ca una dintre probleme a constituit-o si lipsa de etichete, fapt care induce ideea de produse expirate.

"O aprovizionare in cantitate foarte mare a magazinelor, situatie in care s-au gasit produse neeetichetate, care induc ideea de produs in afara termenului de valabilitate, produse expirate, cu modificari organoleptice, inclusiv cu mazga si rancede. Ca sa va dau un simplu exemplu, am gasit piept de pui expirat din 27 decembrie", a punctat Marioara Gatej.

Cozonaci... "flambati"

Carnea, preparatele din carne, dar si ouale, vopseaua de oua, produsele zaharoase si cele de post au fost luate la bani marunti de inspectorii de la Protectia Consumatorilor. Produsele zaharoase au excelat la capitolul etichetari, fiind gasiti cozonaci cu alcool etilic sau cu coji de nuci etc.

"In sectorul produselor zaharoase am gasit produse in afara termenului de valabilitate, multe expirate din lunile ianuarie si februarie. Am dat si peste produse neetichetate, cu modificari organoleptice, de culoare si de aspect, dar mai ales am gasit situatii de etichetari interesante, am gasit sortiment de cozonac pe care scria ca este tratat cu alcool etilic, nu stim daca l-au flambat sau nu. De asemenea am aflat ca un cozonac poate contine coji de nuci. Am crezut ca este o greseala, dar nu, chiar asa scria pe eticheta. Consumatorii trebuie sa fie atenti si sa citeasca eticheta pentru ca, in caz de accident, operatorul si-a luat marja de siguranta. Pe un alt cozonac scria 14.04 scade 29.04. Daca intelegeti ceva, bine, daca nu...", a conchis Gatej.

De asemenea, inspectorul sef a tinut sa semnaleze si faptul ca produsele de patiserie care se comercializeaza vrac si care au o valabilitate mai mare de 48 de ore trebuie sa aiba o informare privind data de fabricatie si cea de expirare.

Vopsea de oua cu... clorura de sodiu

La ouale de consum, probleme s-au gasit pe partea de marcaj. "Etichetele prezentau preturi diferite, pentru oua mari si medii, dar produsul avea acelasi marcaj, deci nu se putea face o diferentiere. Ultimele prevederi legale cer ca pe aceste produse sa se imprime categoria din care fac parte - XL, M, N, S - iar durata valabilitatii minimale trebuie sa se regaseasca in marcaj. In materie de vopsea de oua am gasit un produs import Bulgaria pe care era trecut colorant - clorura de sodiu, iar pe un altul - Rosu E 122. Pentru cine stie, acesta este un colorant, pentru cine nu stie, ramane de vazut ce va intelege", a punctat Marioara Gatej.

Inspectorii au verificat galantarele si magaziile a 41 de operatori economici, dand 23 de amenzi in valoare totala de 44.000 de lei.