Sute de galateni si-au cautat ieri un job la bursa locurilor de munca desfasurata in holul Universitatii, oferta depasind cu mult cererea. Cele mai cautate locuri de munca sint cele din constructii civile si navale.



Pe treptele Universitatii galatene citeva sute de tineri asteptau ieri dimineata deschiderea oficiala a bursei locurilor de munca. In holul institutiei zeci de angajatori isi pregateau cataloagele cu oferta de locuri de munca. La ora 9.00 s-a dat liber la "munca", iar la o ora de la deschiderea bursei peste 300 de tineri aflasera deja oferta. "Deocamdata inca mai caut. Abia am terminat facultatea, iar oferta este variata. Este prima oara cind particip la o astfel de bursa si sper sa gasesc ceva care sa-mi placa", ne-a spus un absolvent. De-a lungul a trei ore aproximativ 1000 de tineri, precum si oameni aflati in cautarea unui loc de munca, au trecut pragul Universitatii galatene. "Caut un post de secretara sau economist. Am terminat Facultatea de Metalurgie si urmez cursurile Facultatii de Drept, Finante si Banci. Oferta este destul de variata si am primit chiar si o oferta ca sa ma prezint luni la un posibil loc de munca", ne-a spus Ilona Gheorghe.

Oferta de munca a societatii Galmopan

Dintre cele 1590 de locuri puse la bataie de angajatorii din Galati, doar 186 au fost pentru absolventii cu studii superioare. Asezati la masute, angajatorii le prezentau avantajele de a se angaja in anumite domenii. Un stand care a stirnit interesul celor aflati in cautarea unui loc de munca a fost cel a societatii Galmopan, care a scos la bataie 23 de posturi: sase pentru cofetari, sase pentru brutari, sase pentru muncitori necalificati si un post pentru revizor contabil. De asemenea, una dintre cele mai asaltate masute a fost cea a Biroului de Informare-Recrutare al Armatei, unde atit baieti, cit si fete, veneau pentru a cere informatii. "Deocamdata noi prezentam oferta noastra. Nu avem un numar de locuri puse la bataie, ci ne-am propus ca astazi sa ne facem o baza de date din care sa facem selectia. Din ianuarie 2007, cind se vor face angajari masive in Armata, noi vom avea nevoie de un numar mare de tineri pina in 26 de ani dintre care sa-i alegem pe viitorii militari profesionisti", ne-a spus seful Biroului Informare-Recrutare, lt. col. Sorin Traian.

"Mutatii pe piata muncii"

Din datele puse la dispozitie de directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Galati, Victoria Movileanu, a reiesit ca dintre cei 600 de agenti economici contactati s-au prezentat 110. Dintre acestia 85 sint galateni, iar 25 sint din Tecuci. Au fost scoase la bataie 1742 de locuri de munca atit in Galati, cit si in Tecuci, iar participantii au fost in numar de 1300. Dintre cei 1100 de absolventi, care au venit sa-si caute un job, 650 au fost selectati in vederea incadrarii. "La aceasta Bursa oferte sint pentru constructii civile, navale, confectii textile, asigurari, informatica, industrie alimentara, metalurgie. Datele actuale demonstreaza insa o mutatie pe piata muncii. In unele domenii nu se poate acoperi cererea, ma refer la sudori, constructii navale, textile, iar in alta ordine de idei angajatorii cauta contabili, economisti si juristi foarte bine pregatiti", ne-a spus Victoria Movileanu.