Procedura de asomare va fi pusa in aplicare de crescatorii de porci de pe raza judetului in preajma Craciunului, dar este destul de putin probabil ca proprietarii de porci sa apeleze la medicii veterinari pentru anestezierea animalelor, atata timp cat nu-i preocupa sa realizeze nici macar examenul de trichineloza.

Incepand cu data de 22 decembrie medicii veterinari galateni vor putea realiza asomarea porcilor, procedura europeana care se aplica de ceva timp in celelalte tari din spatiul comunitar. Aceasta consta in anestezierea animalelor inainte de sacrificare pentru a limita pe cat posibil suferinta lor, procedura putandu-se realiza pe doua cai. Prima este cea electrica, care presupune inducerea unui soc electric animalului, care-l aduce intr-o stare de semiconstienta, in timp ce a doua este mecanica, fiind executata prin intermediul unui pistol cu glont captiv.

Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Galati a demarat procedura de achizitionare a echipamentelor necesare, acestea urmand sa soseasca in jurul datei de 10-15 decembrie, ceea ce inseamna ca proprietarii de porci, fie ca vorbim de ferme sau doar de cateva animale, pot apela la medicii veterinari pentru asomare, fiind posibil sa le fie perceputa si o taxa pentru acest serviciu. Procedura va fi popularizata in teritoriu prin intermediul circumscriptiilor sanitar-veterinare, dar ea nu este obligatorie pentru fermieri.

Trichineloza continua sa reprezinte o problema

Situatia inregistrata in teritoriu este oarecum paradoxala pentru ca nu ne putem astepta la o avalansa de cereri din partea proprietarilor de porci vizavi de procedura asomarii, atata timp cat oamenii nu sunt preocupati in primul rand, pentru propria sanatate, sa faca examenul de trichineloza.

"40% dintre persoanele care detin porci nu efectueaza examenul de trichineloza. Conform legii, porcul nu poate circula din gospodaria neprofesionala, dar se mai intampla sa apara cazuri de imbolnavire cu trichineloza in alte judete pentru ca omul da din carne si rudelor inainte sa efectueze acest examen", ne-a declarat directorul DSVSA Galati, dr. Viorel Gheorghita.

Este binecunoscuta pomana porcului, traditie pe care majoritatea galatenilor nu doresc sa o amane pentru nimic in lume, chiar daca asta inseamna uneori o internare in spital.