In epoca moderna ne este greu sa ne imaginam o lume in care am fi obligati sa platim cumparaturile numai cu bani gheata si unde nu am putea folosi atat de comodele carduri. Insa v-ati intrebat vreodata care este istoria acestor mici bucati de plastic care ne fac viata atat de usoara?
In primii ani dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, multe dintre bancile existente au inceput sa emita documente echivalente cu o "scrisoare de garantie". Cu alte cuvinte era vorba despre o hartie care atesta ca respectiva persoana era solvabila pentru suma de bani mencionata pe hartia respectiva. Aceste documente erau destul de practice pentru fermierii care erau nevoici sa calatoreasca pentru a cumpara animale sau masinarii si echipamente agricole.
Curand aceasta practica a devenit destul de populara. Pana in anul 1951, banca americana Franklin National Bank emisese deja in mod oficial primele carti de credit din lume. Aceste carduri au devenit din ce in ce mai folosite, fiecare institutie financiara emitand propriile carti de credit, menite sa fie folosite de catre negustorii cu care fiecare banca semnase deja contracte.
In anul 1967 paisprezece banci au fuzionat si au format Interbank Card Association, organizatie ce a emis un singur tip de card utilizabil de catre toci clientii bancilor individuale. Aceasta a fost prima companie oficiala emitenta de carduri de credit. Numita initial "Mastercharge", compania a fost cumparata in anul 1969 de catre California Bank Association si a fost botezata in anul 1979 "MasterCard", in ideea de a reflecta faptul ca era vorba de o companie prezenta in intreaga lume.
In prezent MasterCard este a doua asociatie de carduri de credit din lume, care nu emite carduri, si doar gestioneaza o retea de peste 25.000 banci din intreaga lume care emit individual aceste carduri.
In fiecare zi in lume se efectueaza in jur 32 milioane tranzactii cu carduri MasterCard.