Mai multe firme de asigurari au dat in judecata Primaria Craiova si solicita plata de daune pentru masinile clientilor asigurati Casco care si le-au distrus in gropile nesemnalizate de pe drumurile de care raspunde municipalitatea. Patru procese au fost castigate la prima instanta de asiguratori, dar primaria a facut recurs.

Firmele de asigurari din Craiova au gasit o modalitate prin care cer ca municipalitatea sa plateasca pentru starea proasta a strazilor. Potrivit legislatiei romanesti, administratorul drumului este direct raspunzator de toate neregulile pricinuite in trafic din cauza starii proaste a strazilor. De la inceputul anului 2008 si pana acum, Primaria Craiova a fost chemata in instanta in opt procese intentate de patru companii de asigurari, a informat oficial municipalitatea. Pana in prezent, nici unul nu a fost castigat de asiguratori, iar procedurile se misca greoi. "In perioada amintita au fost pe rol opt procese in care s-au cerut daune de catre patru firme de asigurari: Asirom, Carpatica Asig SA, BCR Asigurari si Omniasig. Patru au fost castigate de primarie, iar restul sunt pe rolul instantelor, in recurs", a informat Biroul de presa al Primariei Craiova.
Reprezentantii municipalitatii spun ca sumele cerute nu sunt foarte mari, ci reprezinta contravaloarea reparatiilor masinilor avariate: roti distruse, planetare, bai de ulei sparte, toate, pricinuite de starea proasta a drumurilor din urbe. Surse din cadrul primariei au declarat pentru GdS ca restul de patru procese care sunt in recurs au fost castigate in prima instanta de societatile de asigurari. "Sunt multe firme care ne dau in judecata pentru acest lucru. Legislatia rutiera actuala este de partea firmelor de asigurari, in sensul ca administratorul drumului este bun de plata daca starea strazilor nu este buna si din aceasta cauza se produc pagube. Daca am groapa nesemnalizata, eu sunt in culpa, dar firmele de asigurari trebuie sa demonstreze acest lucru, ca a fost o neregula din cauza primariei", sustin aceleasi surse.
Care este procedura

Firma de asigurare incheie cu clientul o polita Casco. Clientul isi avariaza masina intr-o groapa nesemnalizata, iar compania de asigurari ii deconteaza contravaloarea reparatiilor (daca riscul respectiv este asumat de firma de asigurari). Apoi, asiguratorul se indreapta cu actiune in regres impotriva primariei. In patru dintre procese, firmele de asigurare au castigat la instanta de fond, dar primaria a facut recurs.
Directorul Asirom Craiova, Marius Flori, a spus ca firma cere plata daunei de la cel responsabil de neregula privind starea drumului si "la Craiova am castigat in prima instanta un astfel de proces. In Bucuresti, Asirom are mai multe astfel de procese". "Am actionat Primaria Craiova in instanta pentru ca este o regula generala in legislatie ca administratorul drumului sa aiba grija ca strazile sa fie in perfecta stare. Modul de recuperare a prejudiciului este stabilit de la Bucuresti", a spus si Constantin Morega, directorul BCR Asigurari, sucursala Craiova. "Nu am avut astfel de procese pana acum, pentru ca riscul acesta a fost introdus recent in politele Ardaf, dar este normal sa te indrepti impotriva administratorului drumului, fie ca este vorba de primarie sau de alta institutie", a declarat si Puiu Nicolae, director al Ardaf Dolj. "Asa ar trebui sa se intample intr-o tara civilizata: primaria sa plateasca pentru o groapa nesemnalizata in care si-au rupt rotile masinile. Noi am renuntat la Craiova sa mai intentam asemenea procese, pentru ca la nivel de tara au mai fost castigate si au intarziat mult in recuperarea prejudiciului de la primarie. Este normal sa ceri plata daunei de catre aceasta, pentru ca, daca intretinea drumul, nu s-ar fi produs riscul respectiv", a precizat Cristian Pasol, director al Generali Asigurari din Dolj. Compania Omniasig nu a dorit sa comenteze subiectul, desi are cele mai multe astfel de procese cu primaria.

Proces castigat definitiv

Una dintre companiile de asigurari care au litigii cu municipalitatea sustine ca a castigat definitiv si irevocabil impotriva primariei si chiar si-a incasat banii. "Am castigat acum un an si sentinta a ramas definitiva. A fost usor de castigat, pentru ca politia, cand a ajuns la locul unde s-a produs dauna, a chemat si reprezentantul primariei sa constate ca era o groapa nesemnalizata. Suma nu a fost mare, dar important este ca am castigat", a spus Gelu Neagoe, inspector de daune la Carpatica Asig.
Cei de la primarie spun ca in toate cazurile ar trebui ca un reprezentant al administratorului de drum sa fie chemat la fata locului unde s-a produs avaria autoturismului, "sa vada daca intr-adevar este vina primariei, dar acum legislatia nu-i mai obliga pe politisti sa solicite o persoana de la primarie la fata locului".