Asiguratorii spun ca este inevitabil ca pana la sfarsitul anului preturile asigurarilor auto de tip CASCO sa nu creasca. Cauzele sunt diverse: cresterea frecventei accidentelor auto, cresterea costului mediu al despagubirii in caz de accident, majorarea tarifelor la serviceurile auto.

Cristian Constantinescu, directorul general al celei mai importante companii de asigurare de pe piata romaneasca si totodata presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, a declarat ieri ca “majorarea primelor se va face simtita in cursul acestui an si discutam despre asigurarile auto in principal. Este singura optiune la acest moment“. In opinia lui Constantinescu, in acest moment, asigurarile auto “fie duc la pierderi, fie au o limita redusa a profitabilitatii“. Reprezentantul asiguratorilor nu a dorit sa faca nici o estimare legata de cuantumul majorarilor de pret.

Anul trecut, au fost cu 20% mai multe despagubiri

La randul sau, Florin Dumitrescu, director general adjunct in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a aratat ieri ca, potrivit datelor centralizate de comisie, in 2004 au fost mai multe accidente decat in 2003, iar societatile de asigurare au platit cu 20% mai multe despagubiri. Pe de alta parte, tot el a explicat ca a crescut foarte mult si rata daunei platita de asiguratori pe fiecare accident in parte. Dar cu toate acestea, oficialul CSA nu s-a aratat prea incantat de ideea asiguratorilor de a majora primele aferente sectorului auto. De altfel, in 2004, potrivit datelor CSA, romanii au incheiat 4,46 milioane de polite de asigurare auto, cresterea fata de 2003 fiind de 5%.
In 2005, sunt cu 63% mai multe accidente
Nicu Cracea, comisar-sef in cadrul Politiei Rutiere, a spus ca numarul accidentelor in care s-au produs avarii a crescut in 2004 de la aproximativ 135.000 de cazuri (cate au fost inregistrate in 2003) la circa 200.000 de cazuri. Astfel, cresterea numarului de accidente grave in 2004 fata de 2003 este de aproape 50%.
Totodata, Cracea a precizat ca in perioada care s-a scurs de la inceputul anului si pana acum au avut loc 1.212 accidente grave, ceea ce inseamna un plus de 63% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Romanii au cele mai putine masini din Europa

Intr-un studiu prezentat ieri si realizat de un mare importator de masini se arata ca Romania se afla pe penultimul loc din Europa din punctul de vedere al autoturismelor detinute la mia de locuitori. Astfel, in tara noastra exista 136 de masini la o mie de locuitori si ne situam in acest top doar deasupra Albaniei, care are 30 de autoturisme la o mie de locuitori. In acelasi top, polonezii se afla pe antepenultimul loc cu 195 de autoturisme/mia de locuitori, iar Ungaria si Bulgaria ne-au depasit cu mult, avand 280, respectiv 276 de masini la 1.000 de locuitori.