Polita lunara nu depaseste 20 de euro

Companiile de asigurari de pe piata autohtona se intrec in a incheia polite de asigurare pentru animalele de companie. In general, politele acopera riscuri precum otravirea subita (intoxicatia) cu substante toxice, asfixierea, inecul, lovirea, caderea sau taierea.

Inainte de a apela la serviciile unui asigurator trebuie sa se parcurgeti cativa pasi obligatorii, altfel asigurarea nu poate fi incheiata. Primul pas este stabilirea cu exactitate a varstei animalului, dar si a valorii de piata a acestuia. Apoi trebuie facute toate analizele medicale la zi, vaccinurile obligatorii si unele suplimentare cerute de anumiti asiguratori si inscrierea in evidentele unei clinici veterinare autorizate. Cu aceste informatii se poate opta pentru una dintre ofertele existente in acest moment pe piata. Trebuie precizat ca polita lunara variaza in functie de suma asigurata, dar si de riscurile la care este supus animalul, cifrandu-se la circa 10-20 de euro pe luna. De altfel, asiguratorii se feresc sa dea cifre in general, precizand ca acestea difera de la caz la caz.
BCR Asigurari nu are o polita speciala destinata animalelor, asigurarea acestora intrand ca o clauza suplimentara in cadrul politei "Asigurarea Complexa a Locuintei". Asigurarea se poate face numai pentru caini cu varsta intre 6 luni si 7 ani si pisici cu varsta intre 2 luni si 8 ani. Cainii trebuie sa fie vaccinati cel putin impotriva rabiei, bolii Carre, hepatitei contagioase si a parvovirozei. Pisicile trebuie sa fie vaccinate impotriva enteritei infectioase, gripei feline si a leucemiei feline. Animalul este acoperit in urmatoarele situatii: caderea aparatelor de zbor, a unor parti ale acestora sau a obiectelor transportate, precum si impactul cu acestea, dar si a altor riscuri specifice asigurarii casei.

Suma asigurata nu poate depasi 2.000 de euro
Asigurarea mai acopera si lovirea animalului de catre o masina, atat timp cat aceasta nu este a proprietarului. Si atacul altor animale, spre exemplu serpi, intepatura insectelor veninoase, otravirea subita (intoxicatia) cu substante toxice, insolatia, asfixierea, inecul, lovirea, caderea, taierea sunt acoperite de polite de asigurare. Suma asigurata este cea declarata de proprietarul animalului, dar nu poate depasi 2.000 de euro/echivalent lei. Polita de asigurare a Asirom acopera si moartea animalului ca urmare a unor boli sau a accidentelor survenite in timpul unei interventii chirurgicale practicate de urgenta de un medic veterinar in vederea mentinerii vietii animalului de companie. Totodata, asigurarea acopera costul interventiei chirurgicale efective si a tratamentului postoperator, consecinta a unei boli.
Generali Asigurari primeste majoritatea cererilor pentru polite de acest gen din partea stapanilor de caini si pisici, dar acopera riscurile si pentru alte animale de companie. Pentru caini, asigurarea este valabila numai pentru cei de rasa cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 7 ani, animale de companie sau de paza si protectie. Bolile, accidentele, spitalizarea, furtul, uciderea cu rea intentie de catre o terta persoana - toate intra in polita de asigurare. Suma asigurata se stabileste in functie de atestatul de origine, document de achizitie sau valoare de piata. Conditiile in care se asigura numai animale sanatoase, cu certificat sanitar si atestat ca sunt luate in evidenta sanitar-veterinara si/sau Asociatia chinologica.

Varsta maxima a animalului asigurat este de 8 ani
Ardaf are una dintre cele mai originale polite care intra la categoria asigurarilor de animale. Ardaf asigura "animalele aflate in proprietatea persoanelor fizice, a persoanelor juridice (ferme, ingrasatorii) sau a oricarei persoane care are un interes legitim vadit sau o raspundere pentru cresterea si/sau exploatarea animalelor". La aceasta companie pot fi asigurate urmatoarele categorii de animale: sinsila in varsta intre 1 luna si 7 ani, nutria in varsta intre 1 luna si 5 ani si iepurele in varsta intre 1 luna si 3 ani. Pentru acestea Ardaf acorda despagubiri in cazurile de sacrificare sau pieire a animalelor asigurate, in urma bolilor (interne, obstetricale, chirurgicale), a accidentelor si a furtului prin efractie. Una dintre politele pe care o ofera Allianz-Tiriac Asigurari este cea de raspundere civila a proprietarilor de caini periculosi si agresivi. Prin emiterea unei asemenea polite, compania "se obliga sa acopere pierderile banesti pe care asiguratul (proprietarul cainelui) trebuie sa le suporte in cazul in care cainele aflat in paza sa juridica a cauzat un prejudiciu unei terte persoane si, in temeiul angajarii raspunderii sale legale, este obligat sa repare acel prejudiciu".
Practic, riscurile acoperite de societatea de asigurare in baza emiterii unei asemenea polite se refera la vatamarea corporala sau decesul provocate accidental de cainele agresiv. Indemnizatiile de despagubire pe care le acorda asiguratorul se refera la acoperirea cheltuielilor medicale (pentru spitalizare, recuperare, tratamente, interventii chirurgicale, medicamente, proteze etc.) necesare vindecarii ranilor si restabilirii starii de sanatate efectuate de persoana vatamata si probate cu documente justificative. Conditiile impuse de firmele de profil pentru asigurarea animalelor: varsta maxima 8 ani, valoarea de piata de cel mult 2.000 euro, certificat de sanatate, inscrierea in evidenta unei clinici veterinare autorizate, vaccinarea la zi.